2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Kilincs, liftgomb, fénymásoló: ahonnan a vírus könnyen összeszedhető

Kilincs, liftgomb, fénymásoló: ahonnan a vírus könnyen összeszedhető

A nátha és az influenza kórokozói számtalan helyen megbújhatnak, amire legmerészebb álmainkban sem gondolunk. Mire kell ügyelnünk, hogy nagy eséllyel megúszhassuk a betegséget? Vírusfészkek az élettéren innen és túl.

Ha körülöttünk mindenki tüsszög és fújja az orrát, az első gondolatunk biztosan az, hogy ezt mindenképpen szeretnénk megúszni. A gyakori kézmosás, a tömeges helyek elkerülése és a higiénikus tüsszentés, orrfújás nagyban csökkentik a fertőzések terjedését. Sokszor azonban az állandóan ismételt alapszabályok egyikének figyelmen kívül hagyása is elég, hogy útnak induljanak a kórokozók. Ezért muszáj bizalmatlannak lennünk, és mindenütt résen lennünk.

A cseppfertőzésről
A náthát, influenzát okozó vírusok leginkább cseppfertőzéssel terjednek, méghozzá úgy, hogy beszéd, tüsszentés vagy köhögés után a levegőben szétporlódó nyálcseppekhez tapadva a légáramlattal sodródnak tova. Ilyenkor elég egy erős légáramlat is, így a nyálcseppek több méterrel távolabb sodródhatnak, lebeghetnek a levegőben, és akár akkor is fertőzhetnek, amikor a vírusgazda már a „tett” helyszínén sincs.

A munkahelyen leselkedő veszélyek

A vírustól hemzsegő tenyér gyorsan terjeszti a fertőzést: egy óvatlan tüsszentés zsebkendő nélkül, és folytatjuk a munkát. Újra a billentyűzethez kapunk, azzal a kézzel vesszük fel az irodai telefont, nyitjuk az ajtót, nyomkodjuk a fax vagy a fénymásoló gombjait. Ilyenkor a vírusok is utaznak velünk, majd tovább mások kezére is.

A fentieket elkerülendő ezeket a felületeket a rutin takarítás során érdemes fertőtleníteni, letörölgetni, a közös használatú tárgyak érintése után pedig fokozottan figyelni az alapos kézmosásra. Egy potenciális veszélyforrásra még fel kell hívni a figyelmet, bármilyen ártalmatlannak tűnik is: a közös evőeszközök, kávéscsészék, tányérok is fertőzésveszélyt jelenthetnek a közös konyhában, ezért használat előtt mindig magunk mossuk el őket!
Utcán, bevásárláskor – legyünk résen!
A fentiekhez hasonló metódussal az utcán járva, sőt a tömegközlekedési eszközökön utazva is ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek. A villamos és a busz kapaszkodói még veszélyesebbek, hiszen sokféle ember sokféle kórokozót ragaszt rájuk, amik kézmosás nélkül a szervezetbe kerülve komoly fertőzéseket okozhatnak. A nagy járványok idején lehetőleg ne nagyon fogjuk meg a mozgólépcső gumiszalagját sem, mert a kutatások szerint van azon is minden, amitől érdemes félni: orrváladék, nyál és vér is.

Nemcsak a felnőttekre, a gyerekekre is fokozottan veszélyes a járványidőszakban megejtett, közös családi nagybevásárlás. A bevásárlókocsik és a kosarak fogantyúi ugyanis hemzsegnek a kórokozóktól, és ami még riasztóbb, hogy árubeszerzés közben, a kocsiban ülve a legtöbb kisgyermek meg is nyalja azt. Legyen nálunk fertőtlenítő kendő ezekre az alkalmakra!
Otthon, édes otthon?

Bármennyire is vigyázunk, a lakás sem veszélytelen terep. Otthon fokozottan figyeljünk a tisztaságra, különösen a vizes helyiségekben. Szellőztessünk gyakran, amint hazaérünk, mossunk kezet, és az irodából már említett tárgyakat saját lakhelyünkön is fertőtlenítsük. A levegő páratartalmára is fordítsunk figyelmet, hiszen a száraz levegő önmagában is okozhat légúti panaszokat!
Forrás:házipatika.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…