2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Életmód / Medicina » Medicina » Itt mindent megkóstolhatsz, megkérdezhetsz: jön az ország legnagyobb mentes vására!
49164

Itt mindent megkóstolhatsz, megkérdezhetsz: jön az ország legnagyobb mentes vására!

Inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok, autoimmun betegségek, tápanyagfelszívódási zavarok. Néhány egészségügyi kihívás, ahol a mentes táplálkozás szükségessége ma már nem is kérdés. De együtt lehet-e élni egy szigorú diétával akár életünk végéig? Be tudjuk-e szerezni a napi élelmet és ehetünk jóízűen ezután is? A Csak a Mentes alapítói és szakértő partnerei segítségével körbejártuk a témát!

„Néhány éve felütötte a fejét az a szemlélet, hogy sokan divatból kezdik el a mentes táplálkozást – hívja fel a figyelmet Köves Zoltán, a Csak a Mentes szervezet egyik alapítója. – Mi azt gondoljuk, hogy akár időszakosan, akár egy egész életen át folytatja valaki ezt, nem erre kell kihegyezni a figyelmünket és előítélettel lenni eziránt, hanem észre kell venni az egyre növekvő tábort, akiket valóban érint valamilyen mentes táplálkozás. Csak egy beszédes adat: a közétkeztetésben ma már minden 4. gyereknek mentes ételt igényelnek, őket már érinti valamilyen táplálékfogyasztás korlátozása.”
Személyes és szakmai elhivatottság hívta életre az ételérzékenyek, -allergiások és egészségügyi okokból speciális diétát tartók élhető mindennapjaiért a Csak a Mentes szervezetet. A kezdeményezést 2017-ben alapította meg Herczeg Andrea, aki akkor már 5 éve dolgozott a mentes élelmiszerek világában, és Köves Zoltán, aki Budapest egyik legnépszerűbb glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászdájának, a NoGlu-nak a vezetője 2011 óta. Mindketten jól ismerik a mentes világban felmerülő tévhiteket, problémákat, és a konkrét fogyasztói igényeket.

„Az egészséges táplálkozás a szívügyünk – foglalja össze Herczeg Andrea, a Csak a Mentes egyik alapítója. – Hiszünk abban, hogy jobbá tehetjük az emberek életét, és segíteni tudunk minden ételérzékenység és táplálkozási irányzat esetén. A Csak a Mentes azért jött létre, és 8 szakmai partnerünkkel minden egyes nap azért dolgozunk, hogy a valóban hiteles információkat el tudjunk juttatni az érintettekhez.”
„Mindent felkutatunk és megmutatunk – fűzi hozzá Köves Zoltán -, ami glutén,- laktóz,- tej,- tojás,-cukormentes, paleo, vegetáriánus és vegán, legyen szó konyhai alapanyagokról, készételekről, nassolnivalókról, vagy éppen ökoháztartási szerekről és natúrkozmetikumokról. Elkötelezettségünk kimeríthetetlen, nem sajnáljuk a fáradtságot arra, hogy csak a leghitelesebb szakértői partnerek és valóban mentes, szigorúan ellenőrzött termékek legyenek a közösségünk szeme előtt.”
Segíts magadon – és másoknak is!
„Első pillanattól kezdve fontosnak tartottuk – hívja fel a figyelmet rá Herczeg Andrea -, hogy a hiteles, tényleg 360 fokban így élő és táplálkozó szakembereket hívjuk meg a csapatunkba. Csakis ők azok, akik a rendezvényeinken és minden csatornánkon első kézből megbízható segítséget tudnak adni az érintetteknek. A glutén-, a cukor- és tejmentességet Hevesi Tamás, Kiss Mona és Kovács Nikolett mindennapos gyakorlata jelenti, emellett a paleo táplálkozásban és a koplalás nélküli, tartós fogyásban Posta Reni áll az érdeklődők rendelkezésére, míg aki a vegán életmód mellett kötelezte el
magát, ők Huszár Zsuzsanna, Kutasi Kelly, Steiner Kristóf és Varga István tapasztalatára bátran rábízhatják magukat.”
„Engem 2012-ben diagnosztizáltak II-es típusú cukorbetegséggel és cöliákiával – fűzi hozzá Kiss Mona, speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó. – Ez azt jelenti, hogy élethosszig tartó, szigorúan gluténmentes étrendet kell tartanom, és óvakodni kell még a glutén minimális szennyeződésétől is. Emellé párosult a tej-, a mogyoró- és egyéb allergiák, és nemrég pajzsmirigy alulműködés is. Akkor döntöttem el, hogy a korábban is vezetett blogomat átalakítom, és segítségére leszek a hozzám hasonló embereknek: ne legyenek elkeseredve, mert van élet ételallergiával is! Szakácskönyveket írtam, recepteket fejlesztek és egy mentes pékségben is dolgozom, ahol az érintettek mindent megtalálnak az alapvető táplálkozásukhoz. A sok, szűnni nem akaró panaszom miatt jelenleg a növényi táplálkozás előnyeit tesztelem.”
„Az inzulinrezisztencia, a II-es típusú cukorbetegség és a hozzá kapcsolódó betegségek Magyarországon minden ötödik nőt érintik, azonban sokszor évek telnek el mire diagnosztizálják a rendszerben – és a kezelés még csak ezután következik – mutat rá Huszár Zsuzsanna, vegán és cukormentes dietetikus. –  Nagyon fontos a cukoranyagcsere zavarainak kezelése, hiszen epigenetikusan is öröklődik: ez sajnos a diabéteszes gyerekek magas számában is megmutatkozik. Ezen a területen a prevenció óriási jelentőségű lehet, ez mindannyiunk felelőssége. Jómagam diabéteszesként és a Wand Company cukormentes termékeinek fejlesztőjeként a cukoranyagcsere betegségei mellett a mikrobiom szervezetünkre gyakorolt hatásával is foglalkozom, mely nemcsak az emésztőszervi betegségekért, de több táplálékallergiáért, illetve a depresszióért is felelős lehet.”
„2009-ben az inzulinrezisztencia és jelentős túlsúly döbbentett rá, hogy a diéták, az alacsony cukorfogyasztás (!) és a rendszeres sport ellenére valami nagyon nincs rendben nálam – foglalja össze Posta Reni, fogyókúrás tanácsadó, paleo gasztroblogger és író. – A belgyógyászom egy hónapra tejtermékmentes diétát javasolt, amit nem is értettem akkor, de ennek hatására a vércukorértékeim szépen javultak, a hasi zsírpárna pedig látványosan apadt le. 3 hónap alatt észrevétlenül, koplalás nélkül leolvadt rólam kb. 20 kiló. Laktóz- és gluténérzékenység is érint, így áttértem a paleo táplálkozásra, ami életem egyik legjobb döntése volt – 9 év távlatából is. Rendszeres laborleleteim kifogástalanok, a korábbi tápanyag- és vitaminhiányaim is az optimális szintre kerültek. A hozzám fordulókat változatos, kiegyensúlyozott, elsősorban hazai beszerzési forrásból készített étrendekkel, receptekkel segítem.”
Kovács Nikolett, a legeredményesebb magyar női motorversenyző fizikai teljesítményét az akkor még fel nem ismert ételérzékenysége jelentősen visszavetette. „5 éve derült ki nálam a glutén- és tejfehérje érzékenység, amióta ennek tudatában vagyok és ehhez mérten táplálkozom, minőségi javulás állt be az egész szervezetem egyensúlyában, komfortérzetében és teljesítőképességében. Immunrendszerem megerősödött, állóképességem látványosan javult. Az életmódváltás után 4 hónap alatt 10 kg olvadt le rólam, tömegem közel 20%-a. Azóta az asztmám is enyhült. Sportolóként, újságíróként, fotósként egyaránt sokat utazom, így a saját bőrömön tapasztalom azt is, milyen kihívásokkal kell szembenézni akkor, ha nem otthon étkezünk. Ezekkel a személyes tapasztalataimmal is örömmel segítem a Csak a Mentes rendezvényein a hozzám fordulókat.”
„Nem könnyű együtt élni a már kialakult allergiákkal, ahol az embernek nincs választási lehetősége és az akár súlyos egészségkárosító hatással is számolni kell. Azt gondolom, mindenképpen érdemes odafigyelnünk a szervezetünk jelzéseire, hogy még időben meg tudjuk állítani a számára nem előnyös

folyamatokat. Az ételintolerancia könnyedén fordul át allergiába, akárcsak az én esetemben történt – figyelmeztet rá Kutasi Kelly, az év életmódtanácsadója, a Just Clear Fitbalance Award nyertese, aki súlyosan allergiás a búza-, a glutén-, a tej-, és a mesterséges színezéket, tartósítószert tartalmazó ételekre. Ezek a személyes okok vezették el többek között az egészségtudatos alternatívákat kínáló BioWorld by KELLYS biobolt megalapításáig. Egy ideje vegán táplálkozást folytat, azonban gyakran húsevőknek ad étkezési tanácsot – és elfogadó vegánként nem érvel a húsevés ellen.
Mentes alapanyagok – egyre könnyebb beszerezni
„Az elmúlt években sajnos tapasztaltuk, hogy sokan próbálnak ún. mentes termékeket előállítani vagy árusítani, de nem minden esetben felelnek meg a követelményeknek – hívja fel a figyelmet Köves Zoltán. – Az sem mindegy, hogyan tárolják, gyártják vagy szállítják ezeket az alapanyagokat, késztermékeket. Sok esetben megtévesztő a termék csomagolása, kommunikációja. A Csak a Mentes egyik fő törekvése az, hogy bemutassa a hazánkban kapható mentes, egészséges termékek legjavát. Kizárólag szigorúan ellenőrzött partnerekkel működünk együtt. Online csatornáinkon ezek a gyártók, forgalmazók mind megtalálhatók és folyamatosan monitorozzuk, bővítjük a listát. Az érdeklődők számára pedig a leghasznosabb, ha ellátogatnak a fővárosban tartandó rendezvényeinkre –legközelebb április 13-14-én a Csak a Mentes Tavaszi Vásárra -, ahol végigkóstolhatnak szinte mindent és kedvezményesen meg is vásárolhatják ezeket.”
„Emellett rengeteg időt és pénzt spórolhatnak a látogatóink azzal – teszi hozzá Herczeg Andrea -, hogy a rendezvényünk teljes időtartama alatt szakértő partnereink díjmentes tanácsadással, előadásokkal, workshopokkal állnak a rendelkezésükre. Egy olyan rendezvénysorozat ez, ahol a vendégek kóstolhatnak, megkérdezhetnek bármit, hasznos és értékes tudással és tapasztalatokkal távoznak a vásárból. Szakmai partnereink folyamatos jelenléte is azt biztosítja, hogy aki megbízható, hiteles segítségre vágyik, azonnal a Csak a Mentes neve jut az eszébe.”   
„Egész évben jelen vagyunk a közösségünk számára. Évente 5 alkalommal jelenik meg a Csak a Mentes magazin Budapesten terjesztve, amiben hasznos információkat és új termékeket ismerhetnek meg az olvasók. Évente 4 nagy rendezvényt tartunk, ahol mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mentes és egészséges termékeket, illetve előadásokon, workshopokon is részt vehet. Fontosnak tartjuk a karitatív szerepvállalásunkat, mert felelősséget érzünk azokért is, akik nem tudnak ellátogatni hozzánk. Így például egy közösségi piacon tartott karácsonyi főzésünk teljes bevételét a Sportos Cukorbetegekért Alapítványnak ajánlottuk fel, ingyenes előadásokat, kóstolókat tartunk és ajándékcsomagot osztunk iskolákban, idősek otthonában, fővárosi és vidéki rászoruló családoknak egyaránt – foglalja végül össze Köves Zoltán. – Mindenkit szeretettel várunk a Csak a Mentes Tavaszi Vásáron 2019. április 13-14-én a Dürer Rendezvényközpontban. Mindkét nap a leghitelesebb, több mint 60 mentes kiállító cég termékével, szolgáltatásaival, könyvújdonságokkal, izgalmas és hasznos előadásokkal, workshopokkal várjuk a látogatókat.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

A pajzsmirigy és a depresszió
Előfordulhat, hogy a depresszió mögött a pajzsmirigy megbetegedése áll. ​A depresszió és a pajzsmirigyproblémák közötti kapcsolat egyre inkább a figye…

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!