2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Harcban egy drogmentes világért

A Drogmentes Világért Alapítvány folyamatos sikereket ér el abban a harcban, amit a kábítószer fogyasztás elterjedése ellen vív. Legutóbb többek között Új- Zélandon, és Venezuelában lett meg a kitartó munka eredménye.

A Drogmentes Világért mozgalom egy nonprofit közhasznú szervezet, amely a világ több mint 120 országában működik. A szervezet a „Tudd meg az igazságot a drogokról!” szlogen alatt több mint két évtizede végzi áldásos tevékenységét. Ez idő alatt aktivistái mintegy 56 millió ismertetőt osztottak szét, és előadói több 10 ezer drogfelvilágosító rendezvényt tartottak.

Az igazság a drogokról füzetek nagyszámú kiosztása minden esetben olyan mértékű érdeklődést generál, ami felkelti az állami szervek, illetve más társadalmi csoportok érdeklődését a program iránt. A mozgalom helyi aktivistái drogfelvilágosító előadásokat tartanak elsősorban iskolákban, de gyakran vállalatok, és állami intézmények dolgozóinál is. Az Alapítvány a hatékonyabb felvilágosítás végett társadalmi célú hirdetéseket állított össze, melyek különböző TV csatornákon kerülnek bemutatásra. Ez utóbbiak olyan kisfilmek, amelyek őszinte szavakkal valós történeteken keresztül mesélik el a drogok igazi hatását.

Az eredmény, ami gyakran kitartó évek munkája, sohasem marad el, így volt ez Új-Zélandon és Venezuelában is. Talán kevesen gondolnák, de Új-Zélandon a legmagasabb az egy főre számított marihuána fogyasztás a világon, és a metamfetaminfogyasztás is jelentős. Az aucklandi Drogmentes Világért csapat változtatni kívánt ezen a lesújtó statisztikán, ezért a fenti minta alapján elkezdték drogfelvilágosító kampányukat. Hamarosan segítő partnerre leltek a Maori Őrök nevű szervezet munkatársaiban. A Maori Őrök egy olyan egész Új- Zélandot behálózó szervezettel rendelkeznek, amelynek munkatársai nem kívánják tétlenül nézni nemzetük hanyatlását, és készek tenni a társadalmi felemelkedésért. A Drogmentes Világért csapata ezután ezzel a szervezettel együtt végezte a kampányt, amit a Maori Őrök olyan hatékonynak ítéltek meg, hogy hivatalosan át is vették annak gyakorlását.

A több éves közös munka eredményét leginkább a maori ügyek főtanácsosa fogalmazta meg akkor, amikor azt írta egy elismerő levelében: „Az igazság a drogokról füzetek több százezer példányban történő országos szintű elterjesztése segített abban, hogy a drogokkal kapcsolatos bűnözés csökkenő trendet vegyen fel az utóbbi két év során, miközben a drogfogyasztás és a drogok illegális birtoklása 22%-kal esett”

Hasonló történet játszódott le Venezuelában, Dél-Amerika azon országában is, amely jelentős mértékben vesz részt a világ kábítószer kereskedelmében. A Drogmentes Világért helyi csapata 2007-ben kezdte meg nagyarányú felvilágosító akcióját. Itt is a füzetek nagyszámú szétosztásával kezdődött, majd a következő célkitűzés az iskolákba való eljutás volt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy az ifjúság körében sikeres drogfelvilágosító kampánynak hírére a Carabobo állam rendőrsége felkérte a Drogmentes Világért Alapítványt, hogy képezzék ki a tanulói alakulatukat. Ez a csapat olyan női rendőrtisztekből áll, akik veszélyeztetett fiatalokkal dolgoznak. Majd ezután a rendőrök is nagy számban kezdték terjeszteni a felvilágosító füzeteket. Az együttes munka oda vezetett, hogy 54 rádiós, és 42 televíziós interjún keresztül több millió emberhez juttatták el az igazságot a drogokról.

A legsokatmondóbb az a statisztika volt, amely az Országos Drogellenes Iroda (ONA) egyik jelentésében állt, miszerint 40%-al esett a drogfogyasztás a venezuelai iskolákban, cégeknél, és közösségekben.

A Drogmentes Világért szervezet hazai partnere, az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom, mely azzal a céllal jött létre, hogy L. Ron Hubbard kutatásait felhasználva hozzájáruljon a drogmentes Magyarország megteremtéséhez. A mozgalomhoz kapcsolódik a Drogmentes Magyarországért Maraton évről-évre történő megszervezése, amely során a csapat futói 42 nap alatt  több mint 2000 km-t tesznek meg azért, hogy elvigyék egy drogok nélküli boldog élet üzenetét a fiataloknak. A 2012-es volt a 11. futás, amely során mintegy 400 településen át, több mint 103.000 embert értek el személyesen, és a hazai drog helyzet megoldását sürgetve 54.800 aláírást gyűjtöttek.

A Drogmentes Világért Alapítvány csapatai így küzdenek a világ minden részén azért, hogy a  felnövekvő fiataljaink függőségektől mentes teljes életet élhessenek. És olyan társadalmakat hozzanak létre, ahol a boldogság érzete nem hamis illúziókhoz, bódítószerekhez kapcsolódik, hanem valódi, élhető érzésekhez.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek