2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Fókuszban a vesék egészsége

– Ma van a Vese Világnapja –

Rengeteget hallunk róluk, tudjuk, hogy akár életet is menthetnek, ha lehet, mégis megpróbálunk kibújni alóluk. Mert nincs időnk, mert bonyolultnak gondoljuk, mert egy kicsit félünk tőle, hogy kellemetlen, vagy csak egyszerűen, mert nem is tudjuk, hogy szükségünk lenne rá. Pedig a szűrővizsgálatok rendkívül fontosak és meghatározó szerepet töltenek be az egyes betegségek felismerésében, amelyek a korai szakaszban még könnyen kezelhetők, lefolyásuk pedig nagymértékben lassítható. Így van ez a vesebetegség esetén is, amelyre minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapján hívják fel világszerte a figyelmet. A kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum Hungary Zrt. dialízishálózata is, amelynek 2. sz. dialízisközpontja nyíregyházán, 2016. március 10-én 14:00 órakor a Korzó Bevásárlóközpontban szakmai és felvilágosító programmal várják az érdeklődőket a Világnap alkalmából.
A vesék létfontosságú szervek, amelyek egyik legfontosabb feladata a vér által szállított salakanyagok kiszűrése és kiürítése a vizeletkiválasztó és elvezető rendszeren keresztül. Amennyiben a vesék nem működnek megfelelően, a felszaporodó káros anyagok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért egészségük megőrzése, működésük ellenőrzése rendkívül fontos. Ebben kérjük háziorvosunk segítségét, aki az éves laborvizsgálatunk alkalmával könnyen meg tudja vizsgáltatni a vesefunkcióinkat is. Ehhez elegendő lehet egy vérvétel, valamint egy vizeletminta alapos kiértékelése. A minél pontosabb eredmény érdekében azonban javasolt még egy szakorvos által elvégzett hasi ultrahang is.

De vajon ki a veszélyeztetett és nekem szükségem van-e a szűrésre?

A vesebetegség kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. A statisztikák szerint ma minden 10. ember érintett valamilyen fokú vesebetegségben. Nyilván ez az adat az egészen enyhe funkcióvesztéstől a vesék teljes leállásáig mindent magában foglal. Mivel azonban a betegség legtöbbször egyáltalán nem okoz kellemetlenséget a betegnek, sok esetben, a szűrés nélkül már csak akkor veszik észre, amikor a vesék teljesen felmondják a szolgálatot és azonnal meg kell kezdeni a beteg művesekezelését, azaz dializálását.

Különösen veszélyeztettek a cukorbetegek és a magas vérnyomással rendelkezők, de a kockázatnövelő faktorok között szerepelnek még a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a gyógyszerek meggondolatlan használata is. Vannak olyan gyerekek, akik már eleve vesebetegséggel születnek, de sajnos a genetika is felelős lehet különböző típusú vesebetegségek hosszú távon történő kialakulásáért. Ahol családi példa is van, ott kifejezetten fontos a rendszeres ellenőrzés. A különleges esetektől eltekintve a szűrés minden felnőtt ember esetében évente javasolt, a szokásos laborvizsgálatok alkalmával.

Vajon el tudom kerülni a betegséget?
A vesék egészségének megőrzésében az egészséges életmód, a változatos táplálkozás, a rendszeres mozgás és a megfelelő folyadékfogyasztás fontos szerepet játszik. Emellett a vércukorszint és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, a testsúly kontrollja, a dohányzás elhagyása, valamint a vény nélküli gyógyszerek körültekintő használata is sokat segíthet.  Mindezek azonban egyáltalán nem jelentenek 100%-os védelmet a betegséggel szemben.

Hogyan tudom felismerni a vesebetegséget? Mik az első jelek?
Sajnos a vesebetegséget szűrővizsgálat nélkül elég nehéz felismerni. Árulkodó jelek lehetnek többek között a kóros fáradékonyság, a száraz, viszkető bőr, étvágytalanság, rendszeres hányinger, esetleg vér a vizeletben, később a végtagok vizenyője. Amennyiben ilyesmit tapasztalunk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat. Megijedni azonban nem szükséges, hiszen ezek a tünetek egyúttal más betegségre is utalhatnak, így abszolút biztosat csak a szűrés jelenthet.

Mire számíthatok a diagnózis után?
A vesebetegségnek két típusa van: az akut vesebetegség, amikor a hirtelen kialakult állapot kórházi kezeléssel akár teljesen helyreállítható, illetve a krónikus vesebetegség, amikor a veseszövet károsodása folyamatosan alakul ki. Ebben az esetben a rendszeres szűrésnek meghatározó szerepe van, mert lehetővé teszi a változások és a vesefunkció romlási mértékének nyomon követését. Amennyiben ez egy kritikus érték alá csökken, először gyógyszeres kezeléssel lassítják a betegség előrehaladását. Viszont sajnos a betegség ebben az esetben nem visszafordítható, így a betegnek előbb-útóbb dialízisre lesz szüksége. Ezzel a rendszeres életmentő kezeléssel azonban a betegek teljes életet tudnak élni, és életminőségük fenntartható, javítható.
A művesekezeléshez hazánkban a legtöbb esetben a magán-egészségügyi szolgáltatók által üzemeltett dialízisközpontokban juthatnak hozzá a betegek, amelyek európai színvonalú szolgáltatást nyújtanak. A kezelést a társadalombiztosítási támogatás keretében az OEP finanszírozza.

A B. Braun-vállalatcsoport 25 éve biztosít minőségi egészségügyi ellátást az ország 18 pontján a magyar betegek számára, köztük Nyíregyházán is. „Ma Magyarországon közel 10.000 beteg részesül valamilyen vesepótló kezelésben, közülük nagyjából 6000 főre tehető a dializáltak száma. Sajnos ez a szám azonban évente növekszik, elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség rohamos elterjedésének köszönhetően” – emelte ki Dr. Szegedi János, a B. Braun Avitum 2. sz. dialízisközpontjának orvos igazgatója, ahol jelenleg 215 beteget kezelnek. „Amennyiben a beteget megfelelő egészségi állapota alkalmassá teszi erre, úgy az ideális megoldást a vesetranszplantáció jelentheti, amely sokkal jobb életminőséget biztosít és lehetővé teszi, hogy a beteg visszatérjen korábbi életéhez. Ez azonban sajnos az egészségi feltételek miatt nem minden vesebeteg számára lehetőség” – egészítette ki az orvos igazgató.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…