2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Félautomata defibrillátor hősöknek

BIZTONSÁGOSABB JÖVŐÉRT
Merd használni, tudd használni! – ezt a jótanácsot küldi majd a gyakorló félautomata defibrillátor mellé a kárpátaljai embereknek a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, amikor 2019. október 12-én átadja ajándékát a határon túli vöröskeresztes delegációnak.

Az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Területi Szervezet és Hargita Megyei Szervezet vezetősége három napos szakmai tanulmányúton vesz részt a megyei szervezetünknél. Vendégeink betekintést kapnak a hajléktalan ellátásba, a véradásszervezésbe, a bölcsődék működésébe, a társadalmi vállalkozások – így a mezőcsáti állattartó telep és sajtüzem, valamint a miskolci varroda – dolgos mindennapjaiba, és az önkéntes központ feladataiba.
Az ajándékozással Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetünk a Kárpátalján élő szórványmagyarságnak is kíván segíteni az elsősegélynyújtás, jelen esetben az újraélesztés elsajátításában –megfelelő gyakorlóeszközök híján jelenleg erre nehézkesen van csak lehetőségük.  Megyei Szervezünk a két határon túli vöröskeresztes szervezettel évtizedek óta ápol szoros szakmai és baráti kapcsolatot; miskolci indulással számos tárgyi adomány indul útra Beregszászra évente több alkalommal is.
A vendégek ajándékozása az Újraélesztés Világnapja alkalmából rendezett HŐSKÉPZŐ keretében zajlik majd. A rendezvényen képzett vöröskeresztes szakemberek mutatják be a gyakorló félautomata defibrillátor használatát a miskolci érdeklődőknek. A képzés célja, hogy a laikusok se riadjanak meg, ha az utcán éppen a közelükben lesz rosszul valaki hirtelen szívleállás következtében; és merjék használni a közterületre kihelyezett életmentő gépeket. A Hősképzőn a jelen lévők kézbe vehetik a defibrillátorokat, megtanulják alkalmazásukat, és más kísérő vagy helyettesítő újraélesztő alapfogásokat, hogy kellő magabiztossággal tudjanak vészhelyzetben cselekedni.
Magyarországon ugyanis évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai alapján a halálozások több, mint kétharmada megelőzhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek