2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Ezért fontos tisztán tartani a fülhallgatónkat

Mindennapjaink során számos különböző helyzetben – például utazás, edzés vagy munka közben – használjuk ugyanazt a fülhallgatót, eszközeink tisztítására és fertőtlenítésére viszont sokan nem fordítunk elég figyelmet. A készülékben megbúvó baktériumok származhatnak a bőrünkről, a levegőből, de – mivel az eszköz sok felülettel érintkezik – szinte bármilyen felületről. Az LG szakértői most összefoglalták, miért fontos tisztán tartani a legkedvesebb zenehallgatáshoz használt eszközünket.

Baktériumtelepek a fülesen

A legtöbben haljamosak arra, hogy a napi rendszerességgel használt fülhallgatójukat ritkán, vagy egyáltalán ne tisztítsák. Zsebükben vagy táskájukban, tok nélkül tárolják az eszközöket, melyekben a fülből származó testnedveken és fülzsíron kívül mindenféle por, piszok és baktérium tapad meg. Így lehetséges, hogy egy rendszeresen használt fülhallgató számos gombának és baktériumnak ad otthont. Az egészséges bőrön hasznos baktériumok is megtalálhatók, egyes típusok azonban elszaporodva fül-orr-gégészeti problémákhoz vezethetnek. A leggyakoribb fülhallgatókban megtelepedő baktériumok a Staphylococcus Aureus és a Pseudomonas[1], de nem megfelelő tisztítás mellett az Aspergillus fumigatus nevű penészgomba is megjelenhet kedvenc eszközünkön.

Közös zenehallgatás

A kórokozók terjedését nagyban elősegíti, ha a fülhallgatót megosztjuk másokkal. A nagy-britanniai Customer’s Association laboratóriumi vizsgálatokat végzett 11 különböző eszközön[2], melyeket a gazdáik a használat során megosztottak. A teszt során mindegyiken találtak olyan baktériumokat, amelyekből képesek voltak baktériumtenyészeteket képezni. Érdemes tehát kétszer is átgondolnunk, hogy meg akarjuk-e osztani a fülhallgatónkat másokkal.

Fülhallgató okozta bántalmak

A leggyakoribb fülhallgató okozta probléma a külsőfül-fertőzés, a piszkos eszközök hosszan tartó használata pedig akár komolyabb gyulladásokhoz is vezethet. Ennek a veszélye különösen akkor áll fenn, ha a fülbőr felülete valahol sérült – éppen ezért az ekcémával vagy pikkelysömörrel küzdők számára különösen ajánlott a gyakori tisztítás.

Megnyugtató lehet ugyanakkor, hogy a fülhallgatókon megjelenő kórokozók nem okoznak automatikusan gyulladást, illetve elsősorban azokra nézve lehetnek veszélyesek, akik valamilyen fül-orr-gégészeti betegségben szenvednek vagy gyenge az immunrendszerük – egyébként a komolyabb megbetegedés kockázata nagyon alacsony. Ha biztosan el akarjuk kerülni a problémát okozó baktériumok elszaporodását, érdemes heti, de legalább havi rendszerességgel alaposan letisztítanunk fülhallgatónkat és tiszta tokban tartanunk őket.


Okos megoldások fertőtlenítésre

Ma már számos fülhallgatóhoz jár valamilyen esztétikus tok, ráadásul olyan eszközt is találunk a piacon, amely ultraibolya fénnyel segíti a fülhigiéniát – ilyen például a legújabb LG TONE Free vezeték nélküli fülhallgató, amelyhez egy ún. UVnano töltőtok tartozik, ami töltés közben a baktériumok 99,9%-át elpusztítja.[3] A napi fertőtlenítés különösen azoknak ajánlott, akik sportoláshoz, munkavégzéshez és szabadidős tevékenységekhez is ugyanazt az eszközt használják, hiszen a baktériumok eltávolításával a fülgyulladás esélye is csökken. Ha nincs a zsebünkben egy ilyen eszköz, alkalmazhatunk hagyományos megoldásokat az otthoni tisztításra, de mielőtt belekezdenénk, mindenképpen olvassuk el a gyártó iránymutatásait, hogy ne tegyünk kárt az eszközben.

[1] https://abc11.com/headphones-earbuds-earphones-germs/5676350/

[2] https://www.which.co.uk/news/2020/03/should-you-share-your-headphones/

[3] Az UVnano egy összetett szó, mely az UV szóból és a mértékegységéből, a nanométerből tevődik össze. Független tesztek kimutatták, hogy az UVnano töltőtok tíz perc alatt elpusztítja a fülhallgató hangszóróján lévő baktériumok (Staphylococcus aureus és Escherichia coli) 99,9%-át. Az UV-C LED funkció csak akkor működik, ha a töltőtok a tápkábelhez csatlakozik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …