2022. 06. 29. szerda

Péter, Pál
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Eltérő ideig lehetnek védettek a COVID19 betegségen átesettek – erre figyelmeztet a Pécsi Virológia

Eltérő ideig lehetnek védettek a COVID19 betegségen átesettek – erre figyelmeztet a Pécsi Virológia

Prof. Dr. Jakab Ferenc egy külföldi, mikrobiológiai szakfolyóirat online felületén közzétett kutatás eredményeire hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a betegségen átesetteknek is ajánlott maszkot viselniük, védőtávolságot tartaniuk és rendszeresen fertőtleníteni a kezüket, mivel vannak köztük olyanok, akik már a betegség kezdetén is nagyon alacsony semlegesítő antitest szintet mutattak, így náluk a védettség is rövidebb ideig tarthat.

A kutatást 164 beteg részvételével végezték el azt vizsgálva, hogy 180 nappal a megfertőződés után mennyi antitest van a szervezetükben. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a leghosszabb ideig azok lehetnek védettek, akik súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést. Azoknak viszont, akik enyhe tünetekkel „megúszták”, sok esetben 180 nappal a tünetek jelentkezése után már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint a szervezetükben.

A szakember éppen ezért arra figyelmeztet, hogy:

1. A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek estében, ezt minden esetben csak egyéni szinten lehet mérni.

2. Mivel a fertőzésen átesettek egy részénél alacsony, vagy teljesen negatív a semlegesítő antitest szint, nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása, a maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres kézfertőtlenítés.

3. A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében pedig szintén nagyon fontos, hogy akinek lehetősége van rá, adassa be magának a védőoltást, ezáltal pedig a beoltott emberek száma is gyorsan emelkedjen.

Vigyázzunk egymásra!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

KliniKaland:Allergia
Világszerte mintegy 20.000 allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk, melyek évről évre egyre több embert érintenek. A gyerekek körében az…

További cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum