2024. 04. 17. szerda

Rudolf
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Eltérő ideig lehetnek védettek a COVID19 betegségen átesettek – erre figyelmeztet a Pécsi Virológia

Eltérő ideig lehetnek védettek a COVID19 betegségen átesettek – erre figyelmeztet a Pécsi Virológia

Prof. Dr. Jakab Ferenc egy külföldi, mikrobiológiai szakfolyóirat online felületén közzétett kutatás eredményeire hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a betegségen átesetteknek is ajánlott maszkot viselniük, védőtávolságot tartaniuk és rendszeresen fertőtleníteni a kezüket, mivel vannak köztük olyanok, akik már a betegség kezdetén is nagyon alacsony semlegesítő antitest szintet mutattak, így náluk a védettség is rövidebb ideig tarthat.

A kutatást 164 beteg részvételével végezték el azt vizsgálva, hogy 180 nappal a megfertőződés után mennyi antitest van a szervezetükben. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a leghosszabb ideig azok lehetnek védettek, akik súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést. Azoknak viszont, akik enyhe tünetekkel „megúszták”, sok esetben 180 nappal a tünetek jelentkezése után már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint a szervezetükben.

A szakember éppen ezért arra figyelmeztet, hogy:

1. A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek estében, ezt minden esetben csak egyéni szinten lehet mérni.

2. Mivel a fertőzésen átesettek egy részénél alacsony, vagy teljesen negatív a semlegesítő antitest szint, nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása, a maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres kézfertőtlenítés.

3. A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében pedig szintén nagyon fontos, hogy akinek lehetősége van rá, adassa be magának a védőoltást, ezáltal pedig a beoltott emberek száma is gyorsan emelkedjen.

Vigyázzunk egymásra!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…