2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Csütörtökön lesz a Vese Világnapja

Csütörtökön lesz a Vese Világnapja

Csütörtökön lesz a Vese VilágnapjaEgyre több a vesebeteg

Veséink védelmére hívják fel március 11-én, a Vese Világnapján a figyelmet, amelynek idei kiemelt témája a cukorbetegség mint a vesebetegség egyik fő okozója. A világszerte egyre több embert érintő veseelégtelenség rendszeres szűréssel korai szakaszban felfedezhető, jól kezelhető.

 

Évente mintegy 6-7 százalékkal növekszik a vesebetegek száma, így napjainkban a veseelégtelenség népbetegségnek számít. Tényleges veszély, valamilyen fokú veseműködési zavar, vesekárosodás a világ legtöbb országában a lakosság mintegy 10 százalékát érinti, akiknek azonban sajnos igen nagy hányada nem is tud betegségéről.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Szövetsége (IFKF) javaslatára, magyar kezdeményezésre 2006 óta minden évben március második csütörtökjén – azaz idén március 11-én – tartják a Vese Világnapját. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a krónikus vesebetegségre a megelőzés és korai felismerés érdekében, s ezáltal megakadályozni a súlyosabb veseelégtelenség kialakulását.

Krónikus vesebetegség számos ok miatt kialakulhat, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, valamint a kettő társulása. A veseelégtelenség hosszú ideig tünetmentesen alakul, a betegeknek nincs semmilyen panaszuk, ezért gyakran csak a végstádiumban derül fény a károsodásra, amikor már kevés lehetőség van a gyógyításra, s csak vesepóló-kezelés, leggyakrabban dialízis jön szóba. Hazánkban a tavalyi évben több mint 10 ezer beteg szorult dialíziskezelésre.

Figyelembe véve a Magyarországon kétmilliót meghaladó hipertóniást és egymillióra becsült cukorbeteget, valamint ezen betegek magas szív-érrendszeri rizikóját, a megelőzés és korai kiszűrés népegészségügyi szempontból is óriási jelentőséggel bír. Évente milliók halnak meg a vesebetegség szövődményeként kialakuló szív-érrendszeri betegségekben, noha a kezdődő vesebetegség a rendszeres éves laborvizsgálatok során kiszűrhető. A korai, még tünetmentes szakaszban felfedezett veseelégtelenség kezelésére ma már számos korszerű terápia áll rendelkezésre. A megelőzésben és a korai felismerésben kiemelkedő jelentősége van a háziorvosok ez irányú rendszeres szűrővizsgálatainak, megelőző és gyógyító tevékenységének, valamint a vesegyógyászati szakellátásnak és gondozásnak.

„A B. Braun dialízishálózat nyíregyházi központjában jelenleg 222 beteg számára biztosítjuk az életmentő kezeléseket, akik átlag heti három alkalommal jönnek hozzánk dialízisre. Kiemelten fontosnak tartjuk a figyelemfelhívást a vesebetegségre, mivel az korai szakaszban kiszűrve visszafordítható, gyógyszeresen kezelhető. Ebben elsősorban a háziorvosok hathatós segítségére vagyunk utalva, akik az éves laboratóriumi vizsgálatok alkalmával ellenőrizni tudják a vesefunkciót, ezzel még időben megelőzve a súlyos esetek kialakulását.” – mondta el a Vese Világnapja kapcsán Dr. Szegedi János a nyíregyházi dialízisközpont orvosigazgatója.

 

Tudta-e a vesebetegségről?

* Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű, súlyuk egyenként kb. 150 gramm

* Mivel a vesék méregtelenítő működésükhöz jelentős mennyiségű vért igényelnek, a szervezet mindenkor a keringő összvérmennyiség 1/5 részét biztosítja a két vese számára, ami kb. 1,0-1,2 liter/perces vérátáramlásnak felel meg.

* A vesék szabályozzák a szervezet víztartalmát. A szervezet zavartalan működéséhez a keringő vérmennyiségnek és a különböző szervek, szervrendszerek víztartalmának állandónak kell lennie

* A vesék hormonokat is termelnek: a renint, ami a vérnyomást szabályozza, illetve az eritropoetint, ami a csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelését.

* A vesék a D vitamin aktiválódásában is részt vesznek, ami fontos szerepet játszik a csontépülési folyamatokban – hiánya oka lehet a vese okozta csontritkulásnak.

* A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége.

* A hazai műveseellátás 90 százalékban külföldi tulajdonú magánszolgáltatók kezében van, ennek révén a legkorszerűbb, legbiztonságosabb berendezések állnak a betegek rendelkezésére.

* A művesekezelés a veseműködés részleges pótlásának olyan módja, amely a vért testen kívülre vezeti, így tisztítja meg a salakanyagoktól és a felhalmozódott folyadéktól.

* Hazánkban a vesetranszplantáció már rutinműtétnek számít, évente 260-300-at végeznek el.

* A nemzetközi statisztikák szerint a vesebetegeknek mintegy ötöde transzplantálható, azaz műtétre alkalmas állapotban van.

* A művesekezelésben részesülő betegek 58 százaléka 60 éven, 35 százaléka pedig 70 éven felüli.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek