2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Bárányhimlő elleni oltóanyag kampány

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata bárányhimlő elleni védőoltási programot indít egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljából.
A bárányhimlő heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel járó, cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzés. A beteg – akár még tünetmentesen – a kiütések megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz. Körülbelül kéthetes lappangási idő után jelenik meg a láz és olykor az egész testet elborító, napok alatt hólyagossá váló, majd pörkösödő, általában egy hétig tartó viszkető kiütés. A vírus a betegség gyógyulása után a szervezetben marad, a gerincvelői idegdúcokban megbújva és későbbi életkorban, bizonyos faktorok hatására reaktiválódhat, övsömört okozva.
A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség hazánkban. Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85-90%-a 10 éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen.
Általában magától gyógyuló betegség, de az esetek 2-6 %-a szövődménnyel jár, amelyek kezelésére legtöbbször kórházi ellátásra van szükség.

A program keretében azokat a Miskolcon állandó lakóhellyel rendelkező, jelenleg óvodás gyerekek védőoltással történő ellátását támogatjuk, akik még nem estek át bárányhimlő betegségen.
A programban résztvevő gyermekek 2-adagos oltási költségének egy részét az Önkormányzat átvállalja, így a szülőnek mindössze 5.000.-Ft-ba kerül kettő darab oltóanyag. Ez a teljes összeg 1/3 része.
Amennyiben a gyermek az oltási sor első részét már korábban megkapta, abban az esetben is van lehetőség a kedvezményes oltóanyag igénybevételére a második részoltáshoz.
A szülői nyilatkozat leadásakor, az érintettek részére az önrész befizetésére szolgáló csekk kerül átadásra, amelynek befizetéséről szóló igazolást legkésőbb 2017. december 15. napig kell leadni a megjelölt címen.

Az oltási programról érdeklődni személyesen a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet Igazgatóságán (3525 Miskolc, Városház tér 13. szám) ügyfélfogadási időben*, valamint a 46/786-307, a 46/786-549, és a 46/792-354 telefonszámokon lehet.

*Ügyfélfogadási idő:
Hétfő, Csütörtök, Péntek:    09.00-10.00
Kedd, Szerda:            13.00-14.00

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek