2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Az 5 legnépszerűbb mozgásforma

Jógától a crossfitig

A rendszeres testmozgás kiemelt szerepet játszik egészségünk megőrzésében, de legalább olyan fontos alakunk formálásában is. Ma már sportágak széles kínálatából válogathatunk és a mozgáshoz megfelelő ruházat kiválasztásában is egyre könnyebb a dolgunk. Az olyan sportruházatot forgalmazó üzletekben, mint az Athletes, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb öltözetet, legyen szó egy relaxáló jógaóráról vagy egy kőkemény crossfit edzésről. De melyek azok a mozgásformák, amiket egyre többen választanak, ha a mindennapi testmozgásról esik szó?

JÓGA:
A magazinokban évtizedek óta találkozhatunk a jógamatracukat szorongató hírességek képeivel. Hála a testre és elmére gyakorolt pozitív hatásainak, a jóga már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem csak szervezetünk megfelelő működésének elérésében nyújthat segítséget, de a mindennapi stressz leküzdésében is nagy szerepet játszhat, relaxál, energizál és erősít. Segít, hogy testünk hajlékony és feszes legyen, mindennapjainkat pedig tudatosabban és kiegyensúlyozottabban élhessünk. A legideálisabb öltözet egy jógaórára a kényelmes viselet. Fontos, hogy a ruha soha ne legyen szoros, ne akadályozza a vérkeringést és a nyirokkeringést.

CROSSFIT
Hollywoodi sztárok, de különleges alakulatok tagjai is gyakran crossfit edzések segítségével válnak acélos testű, hihetetlen állóképességű férfiakká.  Az Amerikából származó edzésforma néhány éve már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, de nem csak a férfiak, a hölgyek körében is. A crossfit nagyon kedvelt mozgásformává nőtte ki magát, ami egyre több lányt is az órákra csábít. „Fejleszti az állóképességet, a fittséget, ráadásul hihetetlen önbizalmat ad egy-egy jól teljesített edzés. Nem kell félni a súlyoktól, hiszen hatékonyan formálják az alakot, a metabolikus kondicionáló gyakorlatok pedig kiváló zsírégetést eredményeznek. A fejlődés óráról-órára érezhető és látható, az adrenalin pedig, amit ez a sport képes az embernek adni, engem már 7 éve a hajt az edzéseken.” – árulta el Hajdu Dóri Crossfit- és személyi edző, aki évek óta zsebeli be kiváló versenyeredményeit. Ha valaki elsőre bátortalan egy crossfit edzésen próbára tenni magát, annak remek lehetőséget kínál az  Athletes üzlet, ahol egyedülálló módon az eladótéren belül alakítottak ki egy kis gyakorló pályát a lelkes érdeklődők számára. Itt bárki nyugodtan kipróbálhatja a felállított eszközöket és ráadásul minden, sporthoz szükséges ruházatot is be tud szerezni.

RÚDTÁNC:
Bár sok ember számára a rúdtánc egyet jelent a peep-showkban látott produkciókkal, napjainkra önálló sporttá nőtte ki magát, amely a tánc és a sport elemeit ötvözi. Ehhez a mozgásformához egyedül egy jól fixált rúdra van szükség: az ezen elvégezhető akrobatikus mutatványok során az ember ellenállásként saját testét használja, így könnyen elérhetővé válik a várva várt tónusos izomzat. A sport népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy világszerte rendeznek amatőr és profi rúdtánc bajnokságokat a műfajban. A versenyek a hangsúlyt elsősorban a rúdtánc atletikus és művészi mivoltára helyezik.

ZUMBA:
A Dél-Amerikából származó, könnyen elsajátítható mozdulatokra épülő tánc nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. A latin zene és a tánc garantálja a jó hangulatot, a koreográfiába rejtett aerobic mozdulatok pedig erősítik és formálják az izomzatot. Jótékony hatása egész testünkre kiterjed, a mozdulatok olyan területeket is megcéloznak, mint a has, a kar és a farizom. A zumba legfontosabb hatása mégis az, hogy teljesen kikapcsol és feltölt energiával. A megfelelő viselet miatt sem kell sokat törni a fejünket, legyen a ruhánk kényelmes. Mivel egy kifejezetten intenzív mozgásformáról van szó, fontos, hogy olyan ruhákat viseljünk, amelyek jól reagálnak a fokozott izzadásra.

FUNKCIONÁLIS EDZÉS

Néhány évvel ezelőtt robbant be a fitnesz világába a szuszpenziós eszközök használata. Az ilyen jellegű edzésmódszerek alapvető sajátossága, hogy a gyakorlatok elvégzése közben saját testsúlyunkkal dolgozunk. Ehhez a mozgásformához mindössze egy felfüggesztési pontra van szükség, amelyből egy lelógó hevederbe vagy kötélbe kapaszkodva végezhetők el a legkülönbözőbb alakformáló gyakorlatok. Ebből adódóan az eszköz használatához nincs is szükség nagy helyre, otthon is könnyedén felszerelhető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek