2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Adomány a Gyek-nek

Korszerű ultrahangos vágó és vérzéscsillapító készüléket adományoz ma a Gyermekrák Alapítvány a Miskolci Gyermekklinikának.A 14.5 millió forint értékű műszeradományt 2009. július 9-én adja át Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke Dr. Csiba Gábornak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosának. Az új készülék a Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti Osztályára kerül.

A Miskolci Gyermeksebészeti Osztály az ország legnagyobb ágyszámú és legszélesebb profilú gyermeksebészete, mely regionális központ, de hazánk teljes területéről fogadja a kis betegeket.
Évente 120-140 műtétet végeznek rákos, daganatos és hematológiai gyermekbetegeken.

A most átadásra kerülő, hiánypótló ultrahangos vágó és vérzéscsillapító készüléket a Kórház vezetése több mint tíz évig folyamatosan próbálta beszerezni, pénzügyi lehetőségei azonban nem tették lehetővé a nagy értékű eszköz megvásárlását, segítséget pedig ez idáig e műszer beszerzéséhez sehonnan sem kaptak.

Az új készülék előnyei leginkább a daganatsebészetben mutatkoznak. Műtét során a jelentős vérvesztés gátlásával olyan daganatok eltávolítását is lehetővé teszi, melyek egyéb eszközökkel nem, vagy csak nagy kockázat vállalásával végezhetők el. Ezen túlmenően a nyirok- és vérerek lezárásával a daganatos áttétek kialakulását is jelentősen csökkenti, használatával elkerülhető a vérátömlesztés, annak minden szövődményével együtt.
A készülék a rákos beteg gyermekek műtéti beavatkozásán túl nagy segítséget jelent az újszülött-sebészeti beavatkozásoknál és az endoszkópos műtéteknél is.
A készülék évente mintegy 500 gyermek műtétjét teszi biztonságosabbá, illetve elvégezhetővé, sokkal kisebb kockázattal, mint a korábban alkalmazott eljárások.

A most átadásra kerülő, a XXI. század igényeinek mindenben megfelelő ultrahangos vérzéscsillapító és vágó készülék tartozékai sterilizálhatóak, így üzemeltetési költsége rendkívül kedvező. A 14.5 millió forint értékű készüléket a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni.

A Miskolci Kórház és Gyermekklinika műszerparkjának fejlesztését a Gyermekrák Alapítvány korábban 115 millió forint értékben már támogatta.

A kiemelkedően közhasznú szervezet Magyarországon egyedülálló nagyságrendben támogatja a rákbeteg gyermekeket, hozzátartozóikat és vásárolja meg a kórházaknak a szükséges diagnosztikus műszereket, orvostechnikai eszközöket.

Az Alapítvány 12 éves működéséből az utolsó négy évre visszatekintve a for-profit cégeket is megelőzve 1 milliárd 365 millió forintos támogatást biztosított.!!!

A kiemelkedően közhasznú szervezet 51 fővárosi és vidéki önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást, melyben átvállalja az önkormányzatoktól a térség rákbeteg gyermekeinek rendszeres támogatását. Jelenleg 717 rákbeteg gyermeknek biztosít térítésmentesen gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítő készítményeket, családjuknak rendszeres anyagi támogatást nyújt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…