2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A veséink velünk öregszenek

A kor előrehaladtával a vesék méreganyag eltávolító és folyadék kiválasztó képessége természetes módon is fokozatosan csökken, de ezen túl  minél idősebb valaki annál nagyobb az esélye, hogy ez kóros mértékűvé válik és orvosi kezelést igényel. Minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapja alkalmából, világszerte a veseelégtelenségre, idén a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségre hívják fel a figyelmet. A világnap eseménysorozatához a B. Braun Avitum Hungary Zrt. 10. számú nyíregyházi dialízisközpontja is csatlakozott, és március 12-én 13 órától a Korzó Üzletközpontban lakossági fórumot tart a vese betegségeinek és annak leghatékonyabb kezelési eljárásainak széleskörű megismertetése érdekében.

Veséink sok funkciót ellátó szervek, amelyek számos, egészségünk szempontjából alapvető feladatot látnak el. A legfőbb feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a méreganyagokat, de többek között a szervezet só- és vízháztartásáért, valamint a vérnyomást, és a kalcium-anyagcserét szabályozó hormonok előállításáért is felelnek.

A vesék egyenként átlagosan egymillió érgomolyagot és szűrőcsatornácskát (nefront) tartalmaznak, amelyek apró szűrőként működnek. Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre kevesebb működőképes nefronnak kell ugyanazt a feladatot ellátnia. Bizonyos fokig az egészséges nefronok képesek átvenni az idő során rájuk jutó többletfeladatot, azonban ha ezek valamilyen betegség következtében tömegesen megsérülnek, a vesék nem képesek többé megfelelően ellátni feladatukat. Gyorsan kialakuló, akut vesebetegség esetén többnyire a vese működése kórházi kezeléssel 6-8 hét alatt akár teljesen helyreállítható, azonban ha a funkcióvesztés nem állítható meg, csak lassítható, krónikus vesebetegségről beszélünk. A romlás mértéke és üteme változó lehet, azonban maga a betegség ebben az esetben visszafordíthatatlan.

A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint ezek együttese. Emellett napjainkban a nem megfelelő folyadékfogyasztás és a gyógyszerek meggondolatlan mértékű használata is növeli a vesebetegek számát. A vesék károsodása következében a vizelettel ürített anyagok mennyisége lecsökken, és a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ezt az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, sápadtság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik, amelyek sokszor már csak előrehaladott állapotban okoznak panaszokat a betegnek.

Pedig az időben felismert vesebetegség kezelhető, progressziója lassítható. Fontos, hogy ebben háziorvosunk segítségét kérjük, aki egy vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat kiértékelésével ellenőrizheti, hogy a vesék milyen hatásfokkal választják ki a méreganyagokat. Ha a vese tisztítóképessége 10 ml vér/perc alá csökken, vesepótló kezelés szükséges, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A művesekezelés során ezeket az anyagokat egy mesterséges szűrő és egy dialízisgép segítségével távolítják el a vérből.

„A 2014-es Vese Világnap üzenete fontos feladatot fogalmaz meg. „A veséd veled öregszik. Védd a vesédet, tudd meg hogyan”. Az idős korúak aránya a világon, így nálunk is nő. Az idősek ellátása hazánkban is aktuális kérdés. Ezen populáció fokozottan veszélyeztetett az egészségügyi ellátás kapcsán fellépő vesebetegség és veseelégtelenség tekintetében is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházán, Kisvárdán és Mátészalkán érhető el komplex nephrológiai ellátás. Mindhárom intézményben a hét minden munkanapján biztosított a járóbeteg-szakellátás, a fekvőbeteg-szakellátás és a vesepótló kezelések minden formája. A három dialízisközpont együttműködésével egy korrekt, progresszív nephrológiai ellátást tudunk nyújtani a vesebetegeknek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 366 beteg részesül vesepótló kezelésben, közülük 320-at hemodialízis, 46-ot pedig peritoneális dialízis programban kezelünk. A jelenleg kezelt betegek közül 1 beteg 1987-től áll művese kezelés alatt, de több betegünk van, aki több mint 20 éve jár kezelésre. A debreceni transzplantációs központtal korrekt, hatékony együttműködésünk van, mely biztosítja úgy az élődonoros, mint a cadaver (agyhalott) donoros transzplantációkat.” – mondta el a Vese Világnapja kapcsán Dr. Szegedi János a B. Braun Avitum Hungary Zrt. nyíregyházi dialízisközpontjának orvosigazgatója.

Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A dialízisszolgáltatók minőségi műveseszolgáltatást nyújtanak a beteg életminőségének megtartása mellett, amely lehetővé teszi azt, hogy az alkalmas betegek veseátültetésben részesülhessenek.

– vége –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek