2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A legősibb és legfiatalabb kórokozó szorításában

Napjainkban az emberiség egyidejűleg szenved a legősibb és a legfiatalabb kórokozók pusztításától! 4000 év óta velünk él a mycobacterium leprae, ugyanakkor szenvedő tanúi vagyunk annak, hogy totális rohamot indít a legfiatalabb, a Covid-19 nevű vírus is!

Miközben szakemberek tömege a laboratóriumokban, illetve az egész emberiség is a maga eszközeivel hősiesen harcol a koronavírus előretörése ellen, egy másik fronton elszánt utóvédharc folyik a tudományos szempontból ugyan már kiismert és potenciálisan legyőzött, valójában mégis tömegeket megnyomorító, ellehetetlenítő és folyamatosan újabb megbetegedéseket produkáló leprával szemben is!

Néhány lényeges hasonlóság és különbség e két, szorongató ellenség között:

 

A Covid-19-el nemrég szembesült és azt még most kezdi megismerni a tudomány.

A lepra évezredek homálya után tudományos szempontból közel másfél évszázada (Armauer Hansen 1973-ban izolálta a kórokozót) már teljesen körülírt, 50 éve pedig kiváló gyógyszerekkel nyomtalanul gyógyítható!

A Covid-19 további útjának hossza és mikéntje ma még beláthatatlan.

A leprának rég mögöttünk kellene már lennie, és ma már elő sem volna szabad fordulnia a Földön!

A Covid-19 esetében bárki lehet a „hunyó”: azaz olyan személy is fertőzhet, akinek pedig nincsenek tünetei.   Elvileg bármelyikünk fertőzhet és fertőződhet.

A lepra kórokozója csak enyhén fertőz, és az emberiség 95-ra semmilyen hatással nincs, mert alapvetően immunis vele szemben!

A Covid-19 fertőzésének ereje egyelőre a legszigorúbb elkülönítést és védekezést követeli meg.

A leprával szembeni, évezredeken át egyetlen lehetséges megoldásként alkalmazott elkülönítés már régen legyengítette a kórokozót, mellyel szemben ráadásul az emberiség 95%-a alapvetően immunis!

A Covid-19 elleni harc fő harcmezeje jelenleg a tudományos kutatás.

A könnyen gyógyítható lepra ellen azonban még mindig a legszerteágazóbb módokon: a logisztika eszközeivel, a fejekben élő tudatlanság oszlatásával, jogvédelemmel, illetve széles társadalmi síkon küzdenek a világ lepraszervezetei, így a Lepramisszió is.

A Covid-19 mielőbbi hatásos megállításától a mindennapi élet alapvető működése függ.

A lepráról ugyanakkor még mindig csak reméljük, hogy néhány évtizeden belül végképp sikerül eltüntetni a Földről, de ehhez még nagyon hosszú út vezet!

A tudomány egyformán elszántan küzd mind a Covid-19, mind a lepra elleni védőoltás érdekében. Előbbiért a hirtelen egyetemesen ránk törő szükség kihívására,

utóbbiért több évezred folyamatos nyomorúságának lezárására.

A Covid-19-el szemben még a mi konszolidált kultúránkban is szükséges a folyamatos figyelmeztetés a bőséges víz és fokozott tisztálkodás fontosságára.

A lepra esetében a minimális tisztálkodás lehetősége és az alapvető tiszta ivóvíz biztosítása a mélyszegénységben tengődők számára pedig magát a betegség kialakulását tartaná távol, vagyis megszüntetné, hogy a Földön ma is minden 2. percben diagnosztizálnak valakit leprával!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…