2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő a széles nyilvánossághoz fordul a deutériummegvonás kutatási eredményeinek megvédése érdekében

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő a széles nyilvánossághoz fordul a deutériummegvonás kutatási eredményeinek megvédése érdekében

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinja 2015. október 10-én megjelent számának nyitóoldalán vezércikként megjelent terjedelmes írás okán fordulunk a széles nyilvánossághoz. A cikk „Egy üveg víz” címmel, „Sarlatánok versenyfutása a rákbetegek pénzéért” alcímmel látott napvilágot.
A cikk részletesen foglalkozik a HYD Kft. kutatásaival, a Preventa csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsaláddal, Somlyai Gábor vezető kutatót, a biológiai tudományok kandidátusát név szerint is említi. Úgy véljük, hogy a téma komolysága megkívánta volna a nagyobb körültekintést, az érintett cég, illetve kutató személyes megkeresését. A cikk állításai nem felelnek meg a tényszerű, tárgyilagos tájékoztatás követelményeinek, nélkülözik a szükséges tudományos alapot, és alkalmasak arra, hogy a valóságot, a HYD Kft. által folytatott kutatói munka eredményeit hamis színben tüntessék fel. Fentiek miatt helyreigazítást kértünk a Magyar Nemzet szerkesztőségétől, és ezért tárjuk véleményünket a széles nyilvánosság elé.  
A cikk szellemisége, a szerző heroikusnak mutatott küzdelme a „sarlatánokkal” tükrözi azt a szemléletet, amely eluralkodni látszik a sajtóban; mintha valamennyi kutatással, fejlesztéssel foglalkozó vállalkozás csaló, szélhámos, sarlatán lenne, amely a daganatos betegek kihasználására, kifosztására specializálódik.
Ezzel ellentétben a daganatos betegek ellátása hatalmas súllyal nehezedik a világ legfejlettebb országaira is, és eddig a XXI. század sem hozott áttörést gyógyításuk terén. A sikertelenség okait elemezte a The Wall Street Journal az egyik februári számában: a cikk írói a klinikai vizsgálatok gyorsítását, új technológiák bevezetését sürgették, mert véleményük szerint „túl sok beteg számára nincs semmilyen kezelés, miközben új lehetőségek vesztegelnek a laboratóriumokban”. Magyarországon is szükséges lenne az őszinte helyzetértékelés, a nagyobb szakmai odafigyelés, nyitottság és azon hazai kutatók, fejlesztők támogatása, akik évtizedek óta jelen vannak a tudományos életben, küldetésüknek tekintik, hogy változtassanak, javítsanak a jelenlegi helyzeten.
A deutériummegvonással kapcsolatos nemzetközi kutatások egyértelműen igazolták, hogy egy nagy hatékonyságú daganatellenes gyógyszer kifejlesztésére van lehetőség a közeljövőben. Kutatási eredményeinket 30 – nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent – közleményben publikáltuk, tavaly bemutathattuk azokat a világ legjelentősebb rákkongresszusán (AACR Annual Meeting, San Diego, USA), és Somlyai Gábor Svédország vezető orvostudományi intézetébe, a Karolinska Intézetbe is meghívást kapott. A HYD Kft. erőfeszítéseit és eredményeit a témát ismerő szakértők, tudósok is visszaigazolták, az idén májusban megrendezett III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián a világ vezető egyetemeiről, kutatóintézeteiből – többek között a Johns Hopkins Egyetemről, a Kaliforniai Egyetemről, a Dél-Floridai Egyetemről, a stockholmi Karolinska Intézetből – érkezett professzorok tartottak előadást a témában.

A HYD Kft. az elmúlt évtizedekben minden erejével azon volt, hogy megfeleljen a tudományos munka kritériumainak, meg tudjon felelni a gyógyszertörzskönyvezés nemzetközi elvárásainak. Társaságunk, 2015-ben jelentős lépéseket tett a csökkentett deutériumtartalmú víz daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezése felé.  Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg, a gyártóhelyet az illetékes magyar szakhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei idén tavasszal auditálták. A HYD 2015 nyarán megkapta a gyártási engedélyt és a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést, melynek birtokában megnyílt a lehetőség arra, hogy elindulhasson a HYD cégcsoport tervezett humán klinikai vizsgálatához szükséges készítmények előállítása.  A csökkentett deutériumtartalmú víz aktív hatóanyagként szintén regisztrálásra került az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) rendszerében.  A nemzetközi – magyar, svéd, holland, osztrák, lengyel és német – szakmai csapat készen áll a klinikai vizsgálat elindítására, lefolytatására.
Azok tehát, akik azt állítják, hogy a deutériummegvonás 25 éves kutatása áltudomány vagy sarlatánság, azok megalapozatlan állításokkal tévesztik meg a közvéleményt, tevékenységük, magatartásuk etikátlan és súlyosan hitelrontó.
Társaságunk a nevezett cikk kapcsán felteszi a kérdést; bizonyos személyek és intézmények miért és milyen bizonyítékok alapján nyilvánítják áltudománynak a deutériummegvonás napjainkra nemzetközivé szélesedett kutatását, és milyen tudományos érvekkel cáfolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását?  Mekkora veszélyt jelent a társadalomra az, amikor nem szakmai alapon, hanem emberi gyarlóságból, feltételezések alapján, a tények, eredmények alapos ismerete nélkül támadnak, tesznek tönkre, vetnek vissza évtizedekre egy ígéretes daganatellenes gyógyszerfejlesztést?

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a HYD Kft. fennállása során mindig betartotta a tudományos munka szabályait, és nemzetközi szintre emelte a deutériummegvonás kutatását. Tiszta lelkiismerettel állunk a közvélemény előtt, munkánk eredményei hozzásegíthetik az országot, a társadalmat ennek a súlyos népegészségügyi problémának a jobb megoldásához. Társaságunk bízik abban, hogy céljait elérve nemzetközi elismerést szerez a magyar rákkutatásnak, és hozzájárul a daganatos halálozás jelentős csökkentéséhez.

Szeifert Ágnes
ügyvezető igazgató
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek