2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei döntő

48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei döntő

A megye amatőr elsősegélynyújtói mérték össze tudásukat Ózdon 2019. május 23-án. A versenyre 16 csapat nevezett 3 kategóriában, akik közül a szeptemberi országos megmérettetésen a Miskolci Egyetem, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium és a  sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola vehet részt.
Felrobbant benzinkanna égési sérültjei, autó és kerékpáros baleset sebesültjeinek ellátása, újraélesztés és sebkezelés is szerepelt a 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei döntőjének feladatai között Ózdon.

Az élethűnek tűnő, de szimulált baleseteket képzett imitátorok játszották el a város utcáin és közösségi terein. Az ózdiakat is legalább annyira váratlanul érte a sérültek látványa, mint a versenyzőket, akik előre nem ismerhették, hogy milyen baleseti szituációkat találtak ki nekik a szervezők, és milyen sebesüléseket kell ellátni a versenyhelyzetben. Az öt fős csapatoknak fel kellett ismerniük a tünetek alapján a betegséget, sebet, törést, rohamot, eszméletvesztést vagy ájulást. Ez alapján látták el a beteget. A szakszerűséget mentőorvosok és -ápolók értékelték, pontozták. A zsűri figyelte a versenyzők határozott fellépését, az információ átadását a mentő hívásakor és a magabiztos, stabil tudás gyakorlatban történő alkalmazását.
A 8 általános iskolás csapatból a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola, a 7 ifjúsági csapatból a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium, valamint a Miskolci Egyetem bizonyult a legfelkészültebbnek. Ők képviselik Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a 48. Országos Elsősegélynyújtó versenyen Zalaegerszegen 2019 szeptemberében.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …