2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • 17 százalékkal nőtt a szervátültetések száma tavaly

17 százalékkal nőtt a szervátültetések száma tavaly

Több mint 17 százalékkal emelkedett a szervátültetések száma Magyarországon az elmúlt évben 2012-höz képest annak nyomán, hogy hazánk csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezethez – jelentette be Szócska Miklós szerdán Budapesten.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerint az eredmény annak is köszönhető, hogy Magyarországon szakmai konszenzus jött létre a szervátültetés infrastrukturális hátterének fejlesztéséről, a nemzetközi szervezethez történő csatlakozásról. Ugyanis a transzplantáció olyan költséghatékony gyógymód, ami ráadásul teljes életet is biztosít a betegek számára – mondta.

Szócska Miklós hozzátette: a hatékonyság növeléséhez ugyanakkor szükséges a várólisták bővítése, mert több embernek könnyebb megfelelő szerveket találni az Eurotransplant keretében. Az államtitkár hangsúlyozta: az elért eredményekért köszönet illeti a társadalmat, hiszen Magyarországon a „feltételezett beleegyezés elve” működik. Vagyis a bevett gyakorlat és a közmegegyezés szerint, aki életében nem tiltakozik, arról azt feltételezik, hogy halála esetén felhasználhatják a szerveit életmentésre. Ennek is köszönhető, hogy országszerte öt egészségügyi intézményben történik transzplantáció – mondta Szócska Miklós.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója elmondta, hogy a csatlakozás óta 60 szerv érkezett Magyarországra az Eurotransplant tagországaitól, Magyarország pedig 96 szervet küldött külföldre. Ugyan több szervet küldtünk, mint kaptunk, ám mégis több ember kapott életmentő szerveket, mint korábban. Hozzáfűzte, hogy tavaly 155 esetben történt elhunytból transzplantációs célú szervkivétel és 40-szer élő donorból. Ez összességében 14 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest – mondta Mihály Sándor.

Langer Róbert, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke hangsúlyozta, hogy az Eurotransplant keretében immár Magyarországon kívül 7 tagországból, Ausztriából, a Benelux államokból, Horvátországból, Németországból és Szlovéniából kaphatnak szerveket a magyar betegek. Vagyis a 130 milliós populációban nagyobb eséllyel juthatnak megfelelő szervhez a magyar betegek. Ugyanakkor a csatlakozáshoz nagyon komoly szervezeti és infrastrukturális feltételeket kellett teljesítenie a magyar egészségügynek – jelezte Langer Róbert.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…