2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Küzdelem a tüdőrák ellen – járjunk szűrésre akkor is, ha nincs panaszunk!

A gyógymódok fokozatos fejlődésével javulnak a tüdőrákos betegek kilátásai, és ez különösen a korai stádiumban felfedezett tüdőrákra igaz. Éppen ezért a betegség elleni küzdelem egyik leghatékonyabb módja a rendszeres szűrés, mert így nagyobb az esélye annak, hogy az esetlegesen már jelen lévő betegség a korai, gyakran panaszmentes stádiumában kerül diagnosztizálásra.

 

A daganatos betegségek továbbra is a vezető halálokok között szerepelnek: világszerte évente mintegy 10 millió ember hal meg daganatos betegségekben1, és a szakértők azzal számolnak, hogy ez a szám az évtized végére 13 millió1 is lehet. A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen rosszindulatú tumoros betegségben hal meg. A diagnosztizált daganatos betegségek közül a tüdőrák a leggyakoribb, előfordulása 11,6%2. Lakosságarányosan sajnos továbbra is Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák áldozatainak száma az Európai Unión belül: 100 000 lakosra 87,4 tüdőrák okozta haláleset jut (2018-as adat3).

 

Alapvető fontosságú a korai felismerés

A diagnosztizált tüdőrákos betegek életkilátásai nagyban függenek attól, hogy a betegség melyik stádiumában kerül diagnosztizálásra. A tüdőrák stádiumaira a WHO klasszifikációját alkalmazzák. A stádium meghatározása a tumor nagysága, a nyirokcsomókban lévő áttétek és az egyéb szervekben (pl. csontok, máj) kialakult áttétek alapján történik. Minél koraibb stádiumban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a túlélésre. A legkorábbi, azaz az I. stádiumban felfedezett nem-kissejtes tüdőrák esetében (a nem-kissejtes tüdőrák az összes tüdőrák kb. négyötödét teszi ki4) a tízéves túlélési arány elérheti a 70%-ot5 is, míg a II. stádiumban diagnosztizált betegségnél ez az arány már csak kb. 40%6.

 

Korai stádiumban a betegségnek gyakran nincsenek tünetei, vagy a jelentkező tünetek könnyen összekeverhetők banális betegségek tüneteivel. Éppen ezért különösen fontos, hogy a tüdőrák szempontjából magasabb kockázati csoportokba tartozók rendszeresen menjenek el szűrővizsgálatra, akkor is, ha nincs semmilyen panaszuk.

 

Kik tartoznak a kockázati csoportokba?

Mindenekelőtt a dohányosok, hiszen a megbetegedések 85%-a7 mögött a dohányzás áll. A légszennyezés a tüdőrákos esetek 5%-át okozzák7, de a munkahelyi ártalmak (8%7) is jelentős kiváltó okok lehetnek. Jellemző a tüdőrákra az életkor is: főleg az 50. és 70. év között fordul elő a betegség7. Sokszor elfelejtjük, de a dohányzás a passzív dohányzókra is veszélyt jelent. A munkahelyi- és életkörülmények ismeretében pedig a háziorvosok meg tudják mondani, hogy valaki a tüdőrák tekintetében kockázati csoportba tartozik-e, és indokolt-e a számára a rendszeres szűrés.

 

A tüdőrák felfedezési módjainak stádiumok szerinti eloszlása is azt mutatja, hogy panaszmentes állapotban számottevően nagyobb az esélye annak, hogy a betegség korai fázisban kerül diagnosztizálásra, amikor több terápiás lehetőség közül lehet választani, és a várható túlélési arány is nagyobb8.

 

 

A diagnózis után

A diagnózis után kerül sor a terápia megtervezésére, a prognózis felállítására. A tüdőrák a jellegétől és a stádiumától függően műtéttel, sugárkezeléssel vagy gyógyszerrel kezelhető. Mivel az alapbetegség és annak kezelése is komoly hatással van a beteg fizikai állapotára, ezért a legtöbb esetben a tünetek és mellékhatások (pl. étvágytalanság, láz, fájdalmak) csökkentése is indokol gyógyszeres kezelést és életmódbeli változást (pl. speciális diéták, rendszeres mozgás). Fontos, hogy a kezelőorvos részletesen ismerje a beteg állapotának alakulását, beleértve a lelkiállapot változásait is, hiszen ő tudja megítélni, hogy mikor milyen módon kell módosítani a terápiát vagy az életmódbeli szokásokat.

 

 

Hivatkozások

  1. https://www.worldcancerday.org/why-cancer
  2. https://www.chestnet.org/newsroom/chest-news/2020/07/world-lung-cancer-day-2020-fact-sheet

3: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Causes_of_death_statistics#Causes_of_death_in_EU_Member_States_in_2018

  1. https://daganatok.hu/tudorak/a-tudorak-tipusai
  2. Korányi Bulletin 2021 (42. o.)
  3. http://ftsz.pte.hu/docs/protokollok/TUDO-A_tudorak_es_a_mellhartya_elsodleges_rosszindulatu_megbetegedeseinek_diagnosztikajahoz__es_kezelesehez_IRANYELVEI2.pdf
  4. http://oncology.hu/betegeknek/cikk/a_tudorakrol
  5. Korányi Bulletin 2021 (35. o.)

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek