2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Életmód / Medicina
 • »
 • Kirándulni mentek? Legyen rutin a kullancsellenőrzés! Az apró vérszívók komoly betegségeket adhatnak át

Kirándulni mentek? Legyen rutin a kullancsellenőrzés! Az apró vérszívók komoly betegségeket adhatnak át

A tavasz sokak szerint az év legszebb évszaka, amikor virágba borul körülöttünk minden, újra zöldellenek a fák és az ég élénkkéken ragyog. Ilyenkor van talán a leginkább kedvünk a természetet járni és friss levegőn lenni, ami remek közös program családdal, barátokkal, valamint fizikailag és lelkileg is felfrissít, kikapcsol. Van azonban egy apró, de nagyon fontos dolog, amire ilyenkor oda kell figyelnünk: a kullancsok. Ezek a pici vérszívók ugyanis olyan komoly betegségeket adhatnak át a csípésen keresztül, mint a Lyme-kór.

A kullancsok elkerüléséért már az öltözködésünkkel is tehetünk megelőző lépéseket. A hosszúujjú póló, a zokniba vagy cipőszárba betűrt nadrág és a világos színű ruházat mind segíthetnek – utóbbi azért fontos, mert sokkal hamarabb ki lehet rajta szúrni a pici, sötét színű kullancsokat. A kirándulás során lehetőleg kerüljük a magas fűben sétálást, használjunk riasztó sprét, és ami talán a legfontosabb, alaposan vizsgáljuk át magunkat, egymást és állatainkat, amikor hazaértünk.

A test mely részein bújhat meg kullancs?

Alapvetően az egész testet érdemes átvizsgálni, különösen:

 • a fejet és a hajat
 • a füleket, a fülek körülötti területet
 • a hajlatokat
 • a hátat (tükör segítségével vagy másik személy megkérésével)
 • a derék környékét
 • a combot
 • a lábfejet

Apró duzzanatok után tapogassunk, pici sötét pontokat keressünk. Ha pedig kullancsot találunk, ne várjunk, távolítsuk el azonnal!

Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot?

Olyan csipeszt használjunk a kullancs eltávolítására, amely nem nyomja össze a kullancsot. Vagy használjunk kifejezetten ehhez készült kullancseltávolítót, amelyet bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhetünk. Ne használjunk égő cigarettát, gyufafejet vagy olyan anyagokat, mint az alkohol vagy a vazelin a kullancs kiszedéséhez.

A kullancsot óvatosan, a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg és egyenletesen húzzuk ki. Ezután mossuk meg a csípés helyét vízzel és szappannal, és kezeljük le fertőtlenítő krémmel.

Fontos, hogy amint kullancsot találunk, azonnal távolítsuk el azt, mert minél hosszabb ideig van megtapadva, annál nagyobb az esélye, hogy fertőzést ad át.

Mit tegyek, ha megcsípett a kullancs?

Eltávolítás után a kiszedett kullancsot laboratóriumi tesztre küldhetjük, ahol megvizsgálják, hogy pontosan milyen fajtájú a kullancs és van-e benne valamilyen fertőző kórokozó.

Fontos, hogy a kiszedés után figyeljük a csípés helyét, illetve a testünk más területeit is. A jellegzetes piros kokárda alakú folt a bőrön nem az egyetlen tünete a Lyme-fertőzésnek és nem is minden esetben jelenik meg. Ha bármilyen tünetet észlelünk, ami fertőzésre utalhat, forduljunk azonnal szakorvoshoz, aki az esetleges fertőzés megállapítására Lyme-teszt elvégzését javasolhatja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni az acetaldehidről?
Az acetaldehid akkor kerül a főszerepbe, amikor egy átmulatott éjszaka után szembesülünk az előző esti alkoholfogyasztás kínzó következményeivel. Rövi…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…