2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Képalkotó diagnosztika – a magyarok kétharmadát érinti évente

A Radiológia Nemzetközi napjának egy kapukulcs adta az apropót

Nem túlzás kijelenteni, hogy a képalkotó diagnosztika megváltoztatta az orvostudományt, hiszen hazánkban is több, mint 7 millió vizsgálatot végeznek évente.[1] Összegyűjtöttünk néhány fontos információt az egészségügy talán legdinamikusabban fejlődő területéről.

 

A Radiológia Nemzetközi napja, melyet hazánkban Radiográfus Világnapként tartanak számon, minden év november 8-án hívja fel a világ figyelmét az orvoslás egyik legizgalmasabb és legprogresszívebb ágára, a képalkotó diagnosztikára. A dátumválasztás ebben az esetben nem véletlen, hiszen Wilhelm Conrad Röntgen német tudós 1895-ben ezen a napon fedezte fel a neve után röntgen-sugárzásnak (angolul X-ray) elnevezett jelenséget. A tudós éppen az otthonában berendezett laboratóriumban kísérletezett egy Crookes féle sugárzó vákuumcsővel, amikor különös megfigyelést tett: a munkaasztal alsó fiókjában, bőrbe és fényzáró fóliába csomagolt fotólemezen egy kép jelent meg, méghozzá a felette lévő fiókban tárolt kapukulcs képe. Ezzel a megfigyeléssel pedig megszületett a röntgen vizsgálat, és vele együtt az orvosi radiológia.

A radiológia az orvostudomány képalkotó eljárásokkal foglalkozó szakterülete. Az ilyen eljárások esetében valamilyen fizikai jelenség (sugárzás, mágnesrezonancia, ultrahang) használatával hoznak létre látható, vizsgálható képeket, felvételeket. Noha a kifejezés eredetileg a latin „radio” vagyis sugárzó szóból ered, mára a radiológia gyűjtőnév alatt beszélünk valamennyi képalkotó diagnosztikai eljárásról, így ide soroljuk a röntgen, az izotóp és a CT vizsgálatok mellett az ultrahang és MRI képalkotást is.

A képalkotó diagnosztika gyökeresen változtatta meg az orvoslás lehetőségeit, hiszen korábban csupán tünetekből vagy elváltozásokból következtethetett az orvos kóros folyamatokra. Ezekkel a módszerekkel azonban képessé váltunk arra, hogy a páciens szervezetébe valós bepillantást nyerhessünk, szemügyre véve a szerveket és azok működését. A magyar egészségügyben is igen nagy a jelentősége ennek a vizsgálatcsoportnak. 2010-2019 között évi átlagban több, mint 3,8 millió röntgen, 2 millió ultrahang és közel 1 millió CT vizsgálat zajlott le országosan. Ezek a számok pedig még a pandémia által sújtott tavalyi évben is csupán 30 százalékkal voltak alacsonyabbak.  A magyar egészségügy egyik jelentős képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként, az Affidea Magyarország az országosan elvégzett képalkotó diagnosztikai vizsgálatok számához jelentős mértékben járul hozzá.

Azzal, hogy az élőszervezet belső folyamatairól vizuális kép nyerhető, valóban új távlatok nyíltak meg a gyógyításban. A belső elváltozások, sérülések, sőt a tumorok is ábrázolhatóvá váltak. Ezzel párhuzamosan a műtéti beavatkozások, a gyógyszerek vagy egyéb, a testre ható beavatkozások hatása is nyomon követhetővé vált. Azonban a radioaktív elemek használata különös körültekintést igényel a vizsgálatok lefolytatásánál. Fontos, hogy a beteg szervezetét csak a minőségi képalkotáshoz szükséges legalacsonyabb dózisú sugárzás érje. „Az Affidea Magyarország hazánkban egyedüliként rendelkezik az Európai Radiológus Társaság EuroSafe Imaging ötcsillagos minősítésével, amellyel a leghatékonyabb dózismenedzsment gyakorlatot díjazzák. Az egyes CT-vizsgálatok jó minőségű elvégzéséhez szükséges sugárdózis-referenciák standardizálásával és a kapcsolódó képkorrekciós értékek finomhangolásával az elmúlt hat évben 25-50%-kal csökkentettük a vizsgálatok sugárterhelését. Ez garantálja, hogy a nálunk vizsgált betegek valóban csak a legszükségesebb mértékű sugárdózist kapják a vizsgálatok során.” – nyilatkozta Dr. Barna Krisztina, az Affidea Magyarország privát centrumainak képalkotó diagnosztikai orvosigazgatója.

A Radiológia Világnapjának – az általános figyelemfelkeltés mellett – idén is van egy fő témája: az intervenciós radiológia (IR). Az IR a képalkotó diagnosztika legfiatalabb és egyben legdinamikusabban fejlődő ága, ilyen esetekben nem csak képalkotó vizsgálat, hanem valamilyen diagnosztikus vagy terápiás célú eszközös beavatkozás is történik a feltárt elváltozással kapcsolatban. Az Affidea Magyarországnál például elérhető az emlőelváltozásból történő tomoszintézises, sztereotaxiás biopszia, amely egy 3D mammográfia által vezérelt tűvel végzett szöveti mintavétel, de érdemes megemlíteni az MR fúziós prosztata biopsziát is.

 

 

[1] https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0047.html

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…