2024. 05. 24. péntek

Eszter, Eliza
1 EUR 387 HUF
1 GBP 454 HUF

Ismerje meg a kontrasztanyagos mammográfiát!

Évente többezer mellrákban szenvedő hölgynek lehet szüksége egy viszonylag új képalkotó diagnosztikai eljárás, a kontrasztanyagos mammográfia, amely akár kiválthatja az emlő MR-vizsgálatokat is.

 

Hogyan történik a kontrasztanyagos mammográfiai vizsgálat?

A kontrasztanyagos mammográfia alapjában véve nagyon hasonló a hagyományos mammográfiához, szintén röntgenmammográf berendezéssel végzik, és hasonló módon készülnek a felvételek. A különbség a két képalkotó vizsgálat között, hogy a felvételek elkészítése előtt intravénásan jódos kontrasztanyagot adnak be a páciens vénájába. Az eljárás fájdalommentes, a páciensek általában kis melegséget érzékelnek. Mint minden kontrasztanyagos vizsgálatnál, ebben az esetben is kötelező a vesefunkció ellenőrzése, mivel a vese választja ki a kontrasztanyagot a vérből. Emiatt a pácienseknek ajánlott a fokozott folyadékbevitel a vizsgálat után. A kontrasztanyagos mammográfia implantátummal rendelkező hölgyeknél is alkalmazható.

 

Mikor indokolt a kontrasztanyagos mammográfia használata?

„A kontrasztanyagos mammográfia a legtöbb esetben nem első vizsgálat, hanem egy kivizsgálási folyamat része. Általában megelőzi egy alap mammográfia, amelynek eredményét pontosítani kell, azaz az első képalkotó eljárás során feltárt elváltozás megjelenését vagy kiterjedését kell pontosabban meghatározni, mivel a rosszindulatú daganatok sejtjeinek eltérő az anyagcseréje az egészséges sejtekétől, így a kontrasztanyagot is fokozottabb mértékben veszik fel, mint a környezetük. Ebből adódóan a mammográfia során a környezetüktől jobban elkülöníthetőek, a mammográfiás képen jobban ábrázolódnak.” – mondta Dr. Barna Krisztina orvosigazgató. Magyarországon évente 5-6000 új emlődaganatos beteget fedeznek fel. A mellrákkal küzdő hölgyek ellátása során fontos szerep jut a megfelelő képalkotó diagnosztikai módszereknek. A kontrasztanyagos mammográfia például segítséget nyújt a műtét előtt a sebésznek, hogy pontosan behatárolja a daganat kiterjedését és elhelyezkedését, segítségével megítélhető a beteg állapota később egy kiújulás gyanúja esetén.

 

Az új eljárás számos előnnyel rendelkezik

Hazánkban még kevés helyen elérhető a kontrasztanyagos mammográfia, amely azonban számos előnnyel rendelkezik.[1] „Ma még kevesebb tapasztalat áll rendelkezésre a kontrasztanyagos mammográfiával kapcsolatban, ezért a szakemberek sem igen ajánlják ezt a módszert a hölgyeknek. Ez az eljárás a szintén kontrasztanyaggal végzett emlő MR-vizsgálathoz hasonlóan 90% feletti biztonsággal diagnosztizálja az esetleges rosszindulatú elváltozások helyét és kiterjedését.  Az páciensek részéről az sem elhanyagolható szempont, hogy az MR-nél jóval rövidebb ideig tart maga a vizsgálat, illetve azoknál a hölgyeknél is alkalmazható, akik klausztrofóbiásak vagy mágnesezhető fém található a szervezetükben, pacemakerük van, így nem vizsgálhatók MR-rel.” – fejtette ki Dr. Barna Krisztina.

 

[1] https://ejrnm.springeropen.com/articles/10.1186/s43055-021-00586-y

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Költözz költséghatékonyan!
Minden ember törekszik arra, hogy pénzügyeiben tudatos legyen: igyekszünk beosztani azt, amink van. Ha vásárolunk valamit, mindig tekintettel vagyunk …