2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Hogyan neveljünk önbizalommal teli gyermeket?

Ha megkérdezünk egy szülőt arról, milyennek látja gyermekét, elsősorban pozitív tulajdonságait, erősségeit kezdi el sorolni. A gyerekek azonban sokszor bizonytalanok önmagukkal kapcsolatban.
Ilyenkor szülőként értetlenül állunk azelőtt, hogy a mi okos, ügyes gyermekünk miért nem hiszi el magáról, hogy képes megküzdeni egy helyzettel, feladattal. Hiszen minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke magabiztos legyen és sikerélményeket szerezzen. Lássuk, mi segíthet a gyermekeknek önbizalmuk növelésében!
„Az önbizalom alapja az önismeret” – kezdi Budavári Eszter pszichológus, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője. – „Fontos, hogy a gyermek tudja, milyen képességei vannak, miben jó, miben ügyes. Mivel nekik ezt még egyedül nehéz lehet megfogalmazni, a szülő sokat segíthet ebben.
Beszélgessünk vele arról, mi miben látjuk az ő erősségeit, igyekezzünk példákat is kapcsolni ezekhez.
Mint például: “Te mindig jószívű vagy, odamész a kisebb gyerekekhez, ha segítségre szorulnak.” – ilyesmi.”
Ezek mellett azonban számos olyan dolog lehet, ami a gyermeknek nem megy annyira. Ahhoz, hogy reális képet kaphasson önmagáról, ezekről is fontos lehet beszélni. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket ne hibaként könyveljük el, sokkal inkább úgy tekintsünk rájuk, mint fejleszthető tulajdonságokra, igyekezzünk ezt a fajta látásmódot erősíteni a gyermekben is, a legtöbb esetben ugyanis tud változtatni, fejlődni – akár a mi segítségünkkel. Előfordulhat, hogy ez sok időbe telik, vagy mégsem megy pillanatnyilag. Ilyenkor érdemes arra tanítani a gyermeket, hogy elfogadó legyen önmagával szemben, hiszen senki sem tökéletes. Szintén ajánlott gyakorolni, – szülőként és gyermekként egyaránt – hogy a gyermeket mindig önmaga képességeihez mérjük, és ne más gyerekekhez. Hiszen például lehet, hogy valakinek a 3-as jegy matekból annyi erőfeszítésébe került, mint másnak az 5-ös.
„A külső visszajelzés szintén fontos a gyermekek számára” – folytatja a pszichológus. – „A dicséret jótékonyan járul hozzá az önbizalomhoz. Persze, nem kell mindig mindenért megdicsérni a gyermeket, de ha úgy érezzük, őszintén büszkék vagyunk rá, akár egy apróság miatt is, akkor bátran alkalmazzuk! Igyekezzünk ilyenkor konkrétan kifejezni, miben látjuk akár az ő személyes fejlődését.
Például “Nagyon ügyes vagy, hogy észrevetted, hogy a segítségedre lenne szükségem, és elpakoltál magadtól, köszönöm.”. A sikerélmények szintén növelik az önbizalmat. Igyekezzünk olyan feladatokat adni a gyermeknek, amikben kibontakoztathatja képességeit, például ha nagyon kreatív, kérjük meg, hogy segítsen elkészíteni a dekorációt a családi ünnepségre.”
A gyerekeknek szintén fontos a kortársaik véleménye is. Érdemes önismereti csoporton is részt venniük, hiszen ez számos előnnyel bír. Itt a gyerekek ugyanis visszajelzéseket kaphatnak egymástól, ami nagymértékben növeli az önbizalmukat. Egy ilyen csoportban mindig támogató légkör alakul ki, amely segíti az önelfogadást is. A gyermek megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül problémáival, mások is hasonló cipőben járnak. Az alkalmak során a gyermek a többiek segítségével találhat rá saját erősségeire. Emellett a csoport résztvevői egymástól is újfajta megoldásmódokat sajátíthatnak el, ezáltal pedig bővül saját eszköztáruk is, melyet a nehézségekkel szemben alkalmazhatnak. Egy
önismereti csoport igazi közösségi élmény, amely során barátságok köttethetnek, és ahol a gyerekek játékosan, közösen fejlődhetnek és szerezhetnek nagyobb magabiztosságot.
Gyermekünk önbizalmának növeléséért tehát sokat tehetünk szülőként, és érdemes őt csoportos formában is megtámogatni. A Mindwell Pszichológiai Központ minden korosztály számára kínál ilyen csoportfoglalkozásokat nyári tábor keretein belül. Július-augusztus hónapokban félnapos táborokra lehet jelentkezni, önbizalomerősítés, önismeretfejlesztés, konfliktuskezelés és egyéb témákban, 6 éves kortól egészen 18 éves korig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ma van a Véradók Világnapja
Június 14-e a Véradók Világnapja. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közösen köszönti a véradókat, akik önzetlenségükkel hozzáj…

További cikkek