2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Életmód
  • »
  • Az Affidea Magyarország Peer Review minőségbiztosítási rendszerrel javítja a CT/MR-vizsgálatok szakmai minőségét

Az Affidea Magyarország Peer Review minőségbiztosítási rendszerrel javítja a CT/MR-vizsgálatok szakmai minőségét

Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredmények

Az Affidea Magyarország Peer Review minőségbiztosítási rendszerében a vizsgálatok közel 90%-a jó minősítést kap, amely kimagasló eredménynek számít nemzetközi viszonylatban is.

 

A Peer Review rendszer gyakorlatilag egy minőségellenőrzési, azaz egy audit folyamat. Ebben az elsődleges radiológus által elkészített leletet, egy másik szakorvos – aki azon az adott szakterületen kifejezetten tapasztalt és nagy szakértelemmel rendelkezik – ellenőrzi és visszajelez a Peer Review rendszerben megadott szempontok alapján. „Természetesen itt nem arról van szó, hogy hibáztatnánk a kollégákat, hanem ez a rendszer egyfajta tanulást, fejlődést szolgál, és mindig az a lényege, hogy az elsődleges leletező visszajelzéseket kapjon a munkájával kapcsolatban, eljusson különböző képzésekre, illetve bővítse a tudását, hogy a jövőben még jobb minőségű leleteket készíthessen.” – fejtette ki Dr. Csizmadia Sándor, az Affidea Teleradiológiai Központ vezetője.

 

Az Affidea Magyarország nemzetközi összevetésben is kiemelkedő módon már elérte, hogy a vizsgálatok közel 3%-a kereszt-ellenőrzésre kerüljön. Ez a gyakorlatban több száz különböző CT és MR vizsgálat másodleletezését jelenti havonta. A minőségellenőrzés során vizsgálják a szakmaiságot, a nyelvi helyességet, illetve a dokumentum struktúráját, valamint a vizsgálatok technikai minőségét. Az eddigi tapasztalatok alapján az ellenőrzött leletek 90%-a jó minősítést kapott, ami kifejezetten jó eredménynek számít. Dr. Csizmadia Sándor ezzel kapcsolatban kiemelte: „A Peer Review rendszerekben általában 3-5% között van az az optimális másodleletezési arány, amit szeretnének a radiológiai szolgáltatók elérni. Ezt a célszámot azonban a rendszer költségtényezőit és bonyolultságát tekintve igen kevesen közelítik meg. Eredményeink szerint a minőségellenőrzésen átesett leletek 90%-a jó lelet, ami kiváló eredménynek tekinthető, ráadásul a jelentősebb hibát mutató vizsgálatok aránya csupán 1% vagy az alatt van. A feltárt esetek természetesen javításra kerülnek és a beküldő orvost is értesítjük. Ilyen szakmai színvonallal igen kevés egészségügyi intézmény dicsekedhet még nemzetközi viszonylatban is. A Peer Review nemzetközi standardok szerint még az is elfogadhatónak számít, ha 3-5 % között mozog a komoly hibát tartalmazó leletek aránya és csak 70-80%-között a jó minősítésű leletek aránya.”

 

Az Affidea Peer Review rendszerében 2 dedikált koordinátor választja ki az ellenőrzésre kerülő vizsgálatokat figyelembe véve azt, hogy az adott radiológus mennyit dolgozik, hány leletet ad ki, és milyen típusú vizsgálatokat elemez. Ez a kiválasztási folyamat bár humán erőforrást igényel, mégis randomizáltan, szúrópróbaszerűen működik. A leletek innen négy tapasztalt radiológus kollégához kerülnek, akik a dokumentumok ellenőrzését elvégzik. Dr. Csizmadia Sándor hozzátette: „Az Affidea Magyarország a későbbiekben egy Peer Review szoftver telepítését is tervezi, amely teljesen automatizált módon választaná ki a másodleletezésre kerülő vizsgálatokat. Ezzel még könnyebbé és automatikusabbá válik majd a teljes minőségellenőrzési rendszer. Szerencsére ma már a magyar egészségügyben is egyre komolyabb figyelmet fordítanak a minőségbiztosítási folyamatokra.”

 

Egy hatékony és jól működő minőségellenőrzési rendszerrel tulajdonképpen a betegek járnak a legjobban, hiszen ezáltal sokkal könnyebben biztosítható, hogy minél kevesebb hiba történjen. Erről Dr. Csizmadia Sándor így vélekedett: „Nyilván egy beteg, egy laikus nagyon nehezen érti meg, hogy egy orvosi leletben, diagnózisban hiba is lehet. De be kell látnunk, hogy emberek vagyunk, és ahogyan egy sebész, egy háziorvos hibázhat, úgy egy radiológus sem tévedhetetlen. Csak az nem mindegy, hogy ezt az adott egészségügyi intézmény fel meri-e tárni, és hogy mer-e ezen javítani, illetve fejleszteni. Azok, akiknél működik ilyen Peer Review rendszer, sokkal többet tesznek a tévedések kiküszöböléséért, így a betegek gyógyulását a lelethibák minimalizálásával is nyíltan támogatják.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek