2023. 01. 31. kedd

Marcella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Életmód / Medicina
  • »
  • A szájüreg egészségének megőrzése különösen fontos a daganatterápián résztvevő betegeknél

A szájüreg egészségének megőrzése különösen fontos a daganatterápián résztvevő betegeknél

Október a mellrák megelőzés és gyógyítás hónapja. Tudta, hogy a kezelés alatt álló betegeknek pedig kiemelten fontos a szájüreg megfelelő ápolása?

 

A szájüreg és a krónikus betegségek kapcsolata

A szájüregi egészség elválaszthatatlan a szervezet egészétől: az itt található mikroflóra közvetlenül kapcsolódik az emésztőrendszer mikrobiomjához; így testünk kapuja 80 %-ban felelős a gyomor- és bélfertőzések kialakulásáért. Ma már bizonyított, hogy a szájüregi megbetegedések, elsősorban a kezeletlen fogágybetegség, számos, a szervezetünk más szerveit érintő krónikus betegséggel áll kapcsolatban: cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, Alzheimer-kór, kora- és/vagy alacsony súlyú-szülés, rosszindulatú elváltozások stb. Több krónikus kórkép okoz szájüregi tünetet, sokszor a betegség első jeleként. A szájüregi egészség tehát nemcsak a fogaink épsége, megtartása miatt fontos, hanem teljes szervezeti egészségünk megőrzése érdekében.

 

A daganatterápia negatívan befolyásolja a szájüreg egészségét 

Minden páciensnek fontos fogászati szűrővizsgálaton és szükség esetén kezelésen részt venni még a daganatterápia megkezdése előtt, ugyanis a kemo-, sugár vagy egyéb gyógyszeres (biológiai) eljárások negatívan befolyásolják a szájüreg állapotát függetlenül a kezelendő tumor típusától, elhelyezkedésétől. Általános tapasztalat, hogy közvetlen szájüregi panaszok jelenhetnek meg a rákterápia mellékhatásaként: szájüregi nyálkahártya gyulladás, súlyosabb esetben fekélyes elváltozás, ízérzés zavar, szájszárazság, gombás fertőzés (candidiasis). A tünetek megjelenése, súlyossága és fennállása nagyban függ a terápia típusától, idejétől és az egyéni érzékenységtől egyaránt. Számos esetben hosszantartó gyógyszeres terápiában is részesülnek a betegek (pl. bisphosphonát adása csontérintettség /áttét megelőzése vagy kezelése esetén), ami akár életre szólóan meghatározza a fogászati ellátás lehetőségeit, hiszen ezen készítmények befolyásolják a csont gyógyulási folyamatát, így a szájsebészeti beavatkozások súlyos szövődményekhez vezethetnek.

 

Speciális szájápolási tanácsok daganatos betegeknek

A rákterápián résztvevő betegeknek fokozottan ügyelni kell a szájüreg egészségének megőrzésére. Ennek alapja a fogak és az azt körülvevő szövetek hatékony és kíméletes tisztítása. Naponta kétszer, puha, sűrű sörtéjű fogkefével ajánlott fogat mosni lazán, körkörösen, a sörtéket enyhén bedöntve, hogy megfelelően megtisztuljon a fog és az íny találkozásánál lévő kis barázda, a fognyaki terület. Figyelmet kell fordítani a

fogközök tisztítására is, naponta egyszer puha, sűrű sörtéjű, megfelelő méretű, azaz az egyéni anatómiai adottságokhoz igazodó fogköztisztító kefét ajánlott használni. Érdemes SLS-mentes, lehetőleg enzim tartalmú fogkrémmel fogat mosni a nyálkahártya irritáció elkerülése és a szájüregi védőmechanizmusok javítása érdekében, ezt kiegészítheti szükség esetén magas ásványi anyag tartalmú készítmény kúraszerű alkalmazása a zománc meggyengülése ill. a szuvasodás megelőzése érdekében. Erőteljes szájszárazság esetén műnyál nyújthat segítséget, szájüregi gombás megbetegedés esetén a fogkefék fertőtlenítése, gyakori cseréje javasolt. Emellett azonnal kezelni kell a fellépő nyálkahártya gyulladást, esetleges fekélyeket.

A helyes fogmosást mutatja be az alábbi videó:

https://www.youtube.com/watch?v=ySFMkKUJl0I&t=28s

 

A pink fogkefék a mellrák elleni küzdelmet szolgálják

A Curaprox idén pink színű limitált fogkefe-szériával hívja fel a figyelmet a mellrák megelőzés fontosságára és arra, hogy a daganatos betegségek kapcsolatban állnak a szájhigéniával és a szájüreg egészségével. Ennek keretében több országban, így Magyarországon is tevékenyen bekapcsolódnak az emlődaganatok megelőzését és gyógyítását célzó társadalmi célú kezdeményezésekbe, így októberben minden eladott Pink Limited Edition fogkefe kollekció árából egy fogkefe értékét felajánlják az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület javára.

A kommunikáció legfontosabb célja rávilágítani a rosszindulatú daganatos betegségek és a szájüreg egészségének összefüggéseire. Aki szeretne csatlakozni a mellrák elleni küzdelemhez, a Pink Limited Edition fogkefe kollekciót itt találja: https://www.sagerdental.hu/termekek/curaprox-cs-5460-ultra-soft-pink-limited-edition-fogkefe-kollekcio

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életmenő ötlet abbahagyni
- a dohányzásról való leszokást követően szervezetünk regenerálódik - A dohányzás ártalmairól rengeteget beszélünk: úgymint szív-és érrendszeri pro…

További cikkek