2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

A Moderna szerint 2030-ra elkészülhetnek a rák- és szívbetegség elleni vakcinák

A világ leghalálosabb betegségeire, például a rákra és a szívbetegségekre kifejlesztett vakcinák valószínűleg 2030-ra készülnek el, és életek millióit menthetik meg – állítja a világ nagy gyógyszergyártó cégének vezető orvosa.

„Azt hiszem, az elmúlt hónapokban megtanultuk: ha valaha azt hittük, hogy a messenger RNS (mRNS) technológián alapuló eljárás csupán a fertőző betegségek vagy csak a Covid esetében alkalmazható, akkor a bizonyítékok most azt mutatják, ez egyáltalán nem így van – fogalmazott a The Guardiannek a Moderna orvosigazgatója, Paul Burton, PhD. Kifejtette: az mRNS terápia sokféle betegségre alkalmazható, így a rák, a fertőző, a szív- és érrendszeri az autoimmun betegségek esetén is. „Ezeken a területeken vannak vizsgálataink, és mindegyik igen ígéretes” – tette hozzá.

E bejelentés újabb jele lehet annak, hogy elérkezett a vakcinák fejlesztésének „aranykora”, amely nagyrészt a koronavírus ellen hatékony mRNS-technológia alkalmazásán alapul.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, az FDA nemrégiben két új Moderna-vakcinát jelölt meg áttörést jelentő terápiának: egy olyan oltást, amely megakadályozza az időseknél az RSV kialakulását, és egy olyat, amely segít a melanoma, azaz a bőrrák kiújulásának megakadályozásában. (Az FDA áttörést jelentő minősítést akkor ad, ha egy új kezelés korai vizsgálati eredményei lényegesen jobbak, mint egy már létező terápiáé.)

Dr. Paul Burton úgy gondolja, hamarosan olyan ritka betegségekre is léteznek majd mRNS-alapú terápiák, amelyek korábban gyógyíthatatlanok voltak, sőt, már közeledünk egy olyan világhoz, melyben azonosítani lehet egy-egy betegség genetikai okát, amit mRNS-alapú technológiával, viszonylag egyszerűen meg lehet majd szüntetni.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek