2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

A magas emberek rosszabbul alhatnak, és ez az egészségükre is kihat

A testmagasságnak megfelelő matrac elengedhetetlen a pihentető alváshoz

Az átlagos testmagassággal élő emberek el sem tudják képzelni, hogy magasabb társaik mennyi plusz nehézséggel küzdenek pusztán a testi adottságaik miatt. Ugyanis nagyon kevés gyártó gondol rájuk, legyen szó akár lábbeliről, akár egy ágyról és a hozzá tartozó matracról. Perge László, az egyedi méretű matracokat is kínáló cég tulajdonosa és szakértője elárulja miért fontos a pihentető alvás, és miként válasszunk olyan matracot, ami maximálisan elősegíti, hogy reggelente kipihenten, energikusan kezdhessük az újabb napot.

Az alvás a test és az elme regenerációjának eszköze, amely létfontosságú az egészséges életmódhoz és a jólléthez. Amikor alszunk, az agyunk és a testünk különféle folyamatokat végez el, amelyek nélkülözhetetlenek a test működéséhez és a megfelelő teljesítményhez.

„Az alvás minőségét nagymértékben befolyásolja a matracunk minősége, illetve az, hogy hossza a testmagasságunknak megfelelő legyen. Ragaszkodjuk ahhoz, hogy éjszakai alvásunk kielégítő legyen, hiszen az segít fenntartani a memóriát, a tanulási képességet, a döntéshozatali képességet, de hozzájárul az érzelmi egyensúly megőrzéséhez is. Különösen igaz ez a magas emberekre, akik közül sokan már megszokták, hogy semelyik ágy nem elég hosszú nekik, és reggel fáradtan, fájdalmakkal ébrednek”, avatott be Perge László.

Mindezeken túl azt is elárulta, hogy az alvás az immunrendszer egyik legfontosabb szabályozója. Amikor alszunk, a testünk képes megerősíteni az immunrendszer védekező mechanizmusait, így növelve az ellenállóképességet a betegségekkel szemben. Az izmok és szövetek építése, a sejtek helyreállítása és a szervezet energiaellátásának újratöltése is az alvás ideje alatt történik, csakúgy, mint a megfelelő anyagcsere biztosítása.

Ne lógjon le a lábunk a matracról!

Az alvás közbeni megfelelő testhelyzet olyan tényező, amely sokkal fontosabb, mint ahogy gondolnánk. Ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, a helytelen alvási pozíció hosszú távon károsíthatja az izmokat, az ízületeket és az idegrendszert. Fokozódhatnak a meglévő problémák, például az alvászavarok és az állandó fájdalmak.

„A legtöbb alvásszakértő a háton fekvést javasolja, mert az a testünknek és a nyakunknak ideális helyzetet biztosít, és nem fejt ki nyomást a gerincoszlopunkra. Emellett segít elkerülni az arc- és bőrproblémákat, amelyek előfordulhatnak, ha az arcunkat az párnába dörzsöljük”, ismertette Perge László.

Az egyik leggyakrabban előforduló testhelyzet az oldalra fekvés. Ha valaki nem tudja a lábát kinyújtani a fekhelyén, vagy az ágy túl kicsi ahhoz, hogy a lábak kényelmesen elférjenek, előfordulhat, hogy az egyik lábunk összenyomódik a másikkal. Ez hosszú távon csökkentheti a vérkeringést, ami károsíthatja az izmokat és az idegeket.

„Sok 190 cm-nél magasabb ember az ágy pereménél alszik, és lába a levegőben lóg. Ez az elhelyezkedés akadályozhatja a vérkeringést, és hosszú távon az alvás minőségét ronthatja. Az éjszakai ébredések gyakorisága is megnövekedhet, ami által az alvás felületes és zavaros lehet”, tette hozzá a szakember.

Hogyan válasszunk matracot?

A matrac magja nyújtja a fő támaszt, és az emberi test természetes görbéivel egyeznie kell. Olyan matracot keressünk, amely egyensúlyt teremt a tartás és a kényelem között. A keménység szintjének megfelelőnek kell lennie az alvási pozíciónkhoz és testsúlyunkhoz, hosszának pedig illeszkednie kell a magasságunkhoz.

A matracban használt anyagok jelentős hatással vannak a kényelemre és a tartósságra. Memóriahab, latex, rugós és hibrid matracok közül választhatunk. Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai a különböző igényekhez és preferenciákhoz igazodva.

„Egy jó matrac egyenletesen osztja el a testsúlyt, enyhítve a nyomást a vállakon, csípőn és térdeken. Az optimális alvási hőmérséklet fenntartása is elengedhetetlen a pihentető éjszakáért. Olyan matracokat keressünk, amelyek hűtőtechnológiával vagy lélegző anyagokkal rendelkeznek, amelyek elvezetik a hőt”, sorolta a szempontokat szakértő.

A profi sporthoz elengedhetetlen a pihentető alvás

Juhász Péter, sportoló arról mesél, hogy az ágy méretét jóval könnyebb volt kiválasztani, mint a megfelelő matracot. Elmondta, hogy míg egy normál 200 cm-es ágyon kényelmesen elfér, a matrac már lényegesen nagyobb kihívást jelent.

„A sportolói pályafutásom során nagyon sok helyen megszálltam már, de sajnos rendszeresen tapasztaltam azt, hogy a hotelszobák matracai nagyon puhák, ezáltal nem tudnak szükséges minőségű alvást biztosítani. A testmagasságom miatt, ami 195 cm, sokszor előfordult, hogy az ágyról lelógott a lábam. De talán még ennél is rosszabb, amikor még lelógatni sem tudom a lábam az ágyról. Ilyen éjszakákon iszonyatosan sokat romlik az alvás minősége, illetve nekem személy szerint reggelre rendszerint derékfájdalmat is okozott, ami egy versenynap reggelén nem a legjobb érzés. Azt gondolom, hogy megfelelő pihenés, illetve regeneráció nélkül, nem beszélhetünk profi sportról. Az alvás mennyisége és minősége teszi hozzá a legtöbbet a teljesítményhez. Amíg egy héten 4-5 edzéssel 8-10 órát töltök a teljesítményem növelésére, a pihenő órák száma jóval több, legalább 40-45 óra”, hangsúlyozta Juhász Péter.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …