2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A forró gőz csak súlyosbítja a hurutos köhögést!

A hörghurutos panaszokat nem szabad köhögéscsillapítókkal kezelni, a forró gőzzel való inhalálás pedig még inkább fokozza a köhögést. Ezek a leggyakoribb tévhitek a hörghurutról és annak gyógyításáról.

 

Ezek a hörghurut típusai

A megfázásos időszakokban igen gyakori hörghurut tulajdonképpen az alsó légúti  nyálkahártya gyulladása, elsősorban a hörgők  megbetegedése, melyhez általában a légcső gyulladása is társul. A heveny betegség tünetei gyorsan alakulnak ki, sokszor hevesebbek, rövid lefolyásúak, amelyek azonban hetek alatt meggyógyulnak. A 6 hétnél tovább tartó, de 12 héten belül megszűnő panaszok esetén szubakut betegségről beszélünk. A 3 hónap után is fennálló vagy visszatérő panaszok esetén idült betegségről beszélünk, itt a normális gyógyulási folyamat nem fejeződött be. A többnyire tüneti kezelés mellett is gyorsan gyógyuló, 1-3 hétig tartó akut hörghurutot leggyakrabban vírusok, kisebb százalékban baktériumok okozzák. A vírusos fertőzések esetében is előfordulhat másodlagosan bakteriális felülfertőződés. A heveny hörghurutot gyakran felső légúti fertőzés tünetei előzik meg torokfájással és/vagy náthás panaszokkal, majd az alsó légúti érintettséget jelző tünetek is megjelennek: kezdetben száraz köhögés, majd általában fehér/átlátszó köpetürítés, esetenként szegycsont mögötti diszkomfort vagy köhögéskor égő fájdalom. Bakteriális felülfertőződés esetén a köpet sárga/zöld színűvé válik. Esetenként általános tünetek is jelen vannak, pl. hőemelkedés/láz, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság.

 

Ezt kell tudni a krónikus hörghurutról

A 4-6 hétnél hosszabban fennálló tünetek esetén mindenképpen javasolt a szakorvosi vizsgálat, mivel a hónapokig elhúzódó köhögés hátterében egyéb okok, pl. COPD vagy asztma is meghúzódhat. A tartós gyulladás következtében kialakuló krónikus hörghurut leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, környezeti szennyeződés. Jellemző tünete a 3 hónap után is fennálló tartós, visszatérő, hullámzó intenzitású köhögés és a fokozott váladékképződés következtében kialakuló köpetürítés. Amennyiben nem társul hozzá a hörgők szűkülete, egyszerű idült hörghurutról beszélünk. Amennyiben a tartós gyulladás miatt bekövetkezik a hörgőfal szerkezeti átépülése is, kialakul a hörgőszűkület (obstrukció). A légúti szűkülettel társuló idült hörghurut egyik gyakori formája az elsősorban dohányosok körében jól ismert COPD. A hörgőszűkület fokozatos teherbírás romlással, fulladással járó tartós funkcióvesztést eredményezhet. A COPD esetén is kialakulhat heveny hörghurut légúti fertőzések következtében, ez nagymértékben tudja rontani a betegek állapotát és hosszabb távon gyorsítják a funkcióvesztést is.

A hurutos köhögést nem szabad csillapítani

A diagnosztikával kapcsolatban Dr. Dózsa Izabella, az Affidea Magyarország tüdőgyógyász szakorvosa elmondta: „A heveny hörghurut a tünetek alapján egyszerűen diagnosztizálható. A klasszikus fertőzéses panaszok, valamint a köpet jellege, színe alapján ugyanis eldönthető, hogy a betegség vírusos vagy bakteriális eredetű-e. Ha a váladék színe sárgás és zöld, akkor indokolt lehet az antibiotikumos kezelés, ugyanakkor vírusfertőzésnél csak egyszerű nyákoldó, köptető szedése javasolt. Kiemelném, hogy a hurutos köhögést nem célszerű csillapítani, mivel a köhögés alapvetően egy tisztító reflex, amelynek feladata, hogy a kóros váladékot eltávolítsa a hörgőkből. Egy vírusos hörghurut általában hét-tíz nap alatt lezajlik, ha nagyon elhúzódnak a tünetek vagy felmerül a bakteriális szövődmény gyanúja, akkor célszerű orvoshoz fordulni, mellkasröntgen segítségével ellenőrizhető, hogy kialakult-e tüdőgyulladás. Amennyiben a panaszok visszatérnek vagy több mint két hónap múlva is fennállnak, akkor azt is ki kell vizsgálni, hogy van-e COPD, asztma vagy egyéb ok a háttérben. Hörgőszűkület vizsgálatára a légzésfunkció diagnosztikáját is elvégezzük.”

 

Ez az inhalálás helyes módja

Számos otthoni eljárás segítheti a fertőzéses eredetű, heveny hörghurut gyógyulását. Ezzel kapcsolatban Dr. Dózsa Izabella kiemelte: „A hörgők tisztításában segítenek a  nyákoldó/köptető gyógyszerek vagy hurutoldóként gyógynövény teák, pl. a gyömbér- kakukkfű vagy hársfatea fogyasztása, a fokozott folyadék bevitel, infralámpa használata, az aeroszol kezelés, a sós vagy gyógynövényes inhalálás és a sószoba. Inhalálásra a legjobb az erre kifejlesztett kompresszoros vagy ultrahangos inhalátor készülék használata, mely megfelelően porlasztja az oldatot. Otthoni körülmények között azonban sokan használják a forró gőzös inhalálást. Az inhalálást azonban a közhiedelemmel szemben nem szabad forró gőzzel végezni, mert az leforrázza a légutakat, és még erősebb köhögést vált ki. Az inhalálást minden esetben kellemesen meleg gőzzel kell végezni, amelybe tehetünk illóolajokat (eukaliptusz, menta) vagy sót.” Ugyanakkor rendszeres vitamin és nyomelem pótlással, jó minőségű és elégséges alvással, rendszeres mozgással, stresszkezelő technikák tanulásával segíthetjük az immunrendszerünk megfelelő működését.”

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek