2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Rusvai Miklós: Egyszerre el lehet kapni, de gyorsan ki is lehet már mutatni a tridémia vírusait

Akár egyszerre is el lehet kapni a tridémia két, ritkább esetben mindhárom vírusát, de egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szerint a többszörös vírusfertőzés a klinikai tünetekben hatványozódna.

Magyarországon jelenleg az akut légúti fertőzések felét az influenza vírusa okozza, de 20–25 százalékban az RSV és a koronavírus van jelen – jelenti ki Rusvai Miklós virológus, aki szerint sajnos az „influenzaszerű tünetek” okozójaként gyakran nem lehet biztonságosan elkülöníteni egymástól a különböző légzőszervi vírusfertőzéseket a klinikai tünetek, köhögés, tüsszögés, nehéz légzés, orrfolyás, hőemelkedés vagy láz alapján. A Business & Life Online Hír- és Cikkügynökség számára adott interjújában Rusvai a gyors felismerés legnagyobb jelentőségét abban látja, hogy védekezéssel, elkülönüléssel a fertőzött beteg kevésbé fogja továbbadni a fertőzéseket a veszélyeztetett csoportok tagjainak, a két év alatti gyermekeknek, az időseknek és az akut betegségek miatt magasabb kockázati csoportokba tartozóknak.

A megfelelő vírus mielőbbi azonosítását illetően sokak számára nem ismert még, hogy ma már a tridémia esetében is léteznek orrüregből vett mintákon használható patikai gyorstesztek, melyek képesek egyidőben kimutatni az influenza A/B, a Covid–19 vírusa és az RSV egyedi vagy együttes jelenlétét. Noha továbbra is a PCR-teszt tekinthető az arany sztenderdnek a vírusok azonosításában, a gyorstesztek gyakorlati jelentősége is igen nagy, mivel tízezres költségek, utazás, illetve a fertőzés továbbadása és a megfertőződés veszélye nélkül azonnali választ kaphatunk, hogy mely vírus okozza a panaszainkat, így Rusvai szerint csökkenteni lehet a terjedésből és terjesztésből adódó veszélyeket. RSV-fertőzés esetén például szigorúan ellenjavallott a két év alatti és még inkább az egy vagy fél év alatti gyerekekkel és családtagjaikkal való kontaktus, de az idősebbekre is veszélyesebb lehet az RSV, mint az influenza. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention), azaz az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint a hospitalizált 60 év felettiek 8-9 százaléka számára halálos az RSV-fertőzés, ami meghaladja az influenza mortalitási adatokat.

„Ha jelentős vírusürítés történik, tehát ha az orrváladékban vagy a nyálban nagy mennyiségben jelenik meg a vírus, akkor azt már a kevésbé érzékeny gyorstesztek is ki tudják mutatni” – magyarázza Rusvai. Szerinte a vírusok támadása beleillik a sokéves tendenciába, mert Magyarországon általában február–március a járványszezon.  Azaz március végéig a kombinált antigén gyorstesztekkel érdemes tesztelni.

Az RSV előretörésének okát azzal magyarázza, hogy az elmúlt három évben maszkot viseltünk a légzőszervi betegségek szezonjában, alapvetően a koronavírus ellen, de ez megakadályozta az influenzavírus és az RSV jelentkezését is, illetve nem adott lehetőséget terjedésükre. Emiatt a lakosság nem fertőződött át, így átvészeléses védettséget sem tudott adni sem a gyermekek, sem a felnőttek számára.

A virológus úgy becsüli, hogy a tridémia mint járvány, valószínűleg március végéig, április elejéig lecseng, mégis figyelmeztet: „Mind a három vírus fennmarad, szórványos esetek még utána is lehetnek, főleg az RSV és a koronavírus esetében. Azt se felejtsük el, hogy továbbra is előfordulhat tünetmentes hordozás és terjesztés.” Ráadásul az RSV-t többször is el lehet kapni, akár rövidebb időn belül is, míg az influenza esetében is van erre lehetőség, előfordul, hogy valaki néhány hónapon belül többször, akár a szezon elején és végén is elkapja a fertőzést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…