2023. 01. 31. kedd

Marcella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Egyéb kategória
  • »
  • Az ügyészség szerint nem az a bűn, ha valaki eltitkolja a vagyonát, hanem az a bűn, ha azt nyilvánosságra hozzák

Az ügyészség szerint nem az a bűn, ha valaki eltitkolja a vagyonát, hanem az a bűn, ha azt nyilvánosságra hozzák

Tavaly júniusban Kránitz Krisztián, a nemrég megszűnt kispesti (Budapest XIX. kerületi) Vagyonkezelő igazgatója feljelentése nyomán rabosították Paróczai Anikót, a Momentum helyi önkormányzati képviselőjét.

 

 

 

 

 

Néhány hete Paróczait békítő tárgyalásra hívták a rágalmazás ügyében, viszont Paróczai bejelentette: nem kér bocsánatot Kránitz Krisztiántól, hiszen nem követett el bűncselekményt, amikor nyilvánosságra hozta, hogy Kránitz Krisztián 2019-es évről, amikor ő is önkormányzati képviselő volt, a leadott vagyonnyilatkozatból kifelejtette a spanyolországi villáját.

 

A napokban az ügyészség azt a határozatot hozta, hogy a képviselők eltitkolt vagyonát nyilvánosságra hozni bűncselekmény, és az ügyet egy éves időtartamra feltételesen felfüggesztenék. Ennek feltétele, hogy Paróczai Anikó ezen időszak alatt a hatóság szerint példamutatóan nyilvánítja ki a véleményét és semmilyen egyéb bűncselekményt nem követ el, és ha így lesz, akkor a lezárják az ügyét.

 

Paróczai Anikó szerint “Az indoklásból nem világos – és a feljelentésből sem volt az -, hogy hogyan tudtam visszaélni egyébként is nyilvános adatokkal. Átláthatósági tanácsnokként és képviselőként a munkámat végeztem: megmutattam azt a spanyol villát, amit Kránitz Krisztián “kifelejtett” a vagyonnyilatkozatából. Az embereknek joguk van látni, milyen spanyol villát titkol előlük Kránitz Krisztián feljelentő” értékelte röviden a helyzetet. Paróczai, aki ügyvédjével az ügyészségi határozat ellen panaszt nyújtott be.

 

Jogi szakértőnk nagyon valószínűnek tartja, hogy egy jelentős vagyontárgy kifelejtése a vagyonnyilatkozatból, az már önmagában sérti a törvényt.

Azonban nagyobb gondnak véli, hogy aki törvényileg vagyonbevallásra kötelezett annak feltétlenül be kell vallania minden vagyonát, mert ez elvileg a korrupció kockázatát van hivatva csökkenteni. Természetesen, ha az adózott jövedelme olyan, hogy abból a villát jogszerűen megszerezhette, vagy más módon, például örökléssel jutott hozzá, akkor árnyaltabb a kép, de akkor is hozzájárul a közélet tisztaságához, ha ez nyilvánosságra kerül, és az érintett elmondja a saját verzióját. Az azonban, hogy “elfelejtette” szerepeltetni a vagyonnyilatkozatban, az azért elég gyanús. – véli jogi segítőnk.

A konkrét jogszabályi hely az alábbiakban rendelkezik:

2. a Magyaroszág helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében:

(3) A vagyonnyilatkozatot a szervezeti és működési szabályzatban erre kijelölt bizottság (a továbbiakban: vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság) tartja nyilván és ellenőrzi. Az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – közérdekből nyilvános. Az önkormányzati képviselő és hozzátartozója tárgyévben tett vagyonnyilatkozatának benyújtását követően, az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság a képviselőnek visszaadja. Az önkormányzati képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek be az ellenőrzés céljából.

Ezek alapján a vagyonnyilatkozatból “kifelejtett” villa is közérdekből nyilvános adat.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek