2023. 06. 5. hétfő

Fatime, Fatima
1 EUR 371 HUF
1 GBP 432 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Egyéb kategória
  • »
  • Az Európai Parlamenthez fordulnak az egyetemisták jogaiért a hazai ifjúsági és hallgatói szervezetek

Az Európai Parlamenthez fordulnak az egyetemisták jogaiért a hazai ifjúsági és hallgatói szervezetek

 Közös erővel lép fel a fiatalok mobilitási lehetőségeiért a Nemzeti Ifjúsági Tanács a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetségével (DOSZ), a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével (FEKOSZ). Az összefogás tagjai eljuttatták észrevételeiket az Európai Parlamenthez, és akciójukat folytatva, még a tavaszi szemeszterben fórumsorozatot indítanak a modellváltó egyetemeken annak érdekében, hogy a fiatalok közvetlenül kifejezhessék a véleményüket az Erasmus+ mobilitási lehetőségekkel kapcsolatban. Az együttműködés célja, hogy további hazai hallgatói és ifjúsági szervezetekkel együttműködve, a találkozókon elhangzottak alapján naprakész javaslatokat fogalmazzanak meg az Európai Parlament felé és ezzel segítsék a felsőoktatási csereprogramok elérhetőségének fenntartását.

Folytatja az Erasmus+ mobilitási programmal kapcsolatos aláírásgyűjtését a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ifjúsági és hallgatói szervezetek együttműködésük során egy felsőoktatási fórumsorozatot szerveznek. Az eseménysorozat célja, hogy kihangosítsák a 21 modellváltó egyetemen tanuló magyar és külföldi fiatalok véleményét az Erasmus+ programok korlátozása kapcsán és üzenhessenek a kérdésben illetékes döntéshozóknak, többek között az Európai Parlament tagjainak.

A hazai ifjúsági szervezetekből álló partnerség az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, amely most megvizsgálja a petíciójukat, és annak befogadása esetén arról döntenek a képviselők, milyen lépéseket javasolnak a petícióban felvetett problémák megoldására.

Az együttműködő szervezetek benyújtott petíciójukat a felsőoktatási fórumokat követően a fiatalok meglátásaival folyamatosan kiegészítik és javaslatokká alakítják a képviselők számára. A megmozdulás célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az ügy fontosságára.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) 2023. áprilisában aláírásgyűjtést (openpetition.eu/!krgkn) indított azért, hogy a modellváltó egyetemek hallgatói továbbra is részt vehessenek az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjában. Ennek részeként több mint 2.000 érintett fejezte ki eddig véleményét, kérve az Európai Unió intézményeit, hogy oldják fel a korlátozásokat és állítsák vissza részvételi lehetőségüket a programban.

Az intézkedés nyomán 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, és a jövőben esetlegesen akár további sok ezer külföldi fiatal veszítheti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson.

Az ügyben magyar és külföldi egyetemistákat megszólaltató videót itt tekintheti meg:

https://sajtoszoba.opencom.hu/copy-az-europai-parlamenthez-fordulnak-az-egyetemistak-jogaiert-a-hazai-ifjusagi-es-hallgatoi-szervezetek#video-d4601693-16e7-4e92-b253-e54e9b007c64

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mezőkövesdi dílerek kiiktatva
A rendőrök két dílert is elfogtak egy mezőkövesdi akcióban. Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt fo…
Neked milyen a BudaPart?
Most fotópályázatban mutathatod meg! Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolg…

További cikkek

Mindig látni akarta, mi játszódik le a színpad azon részén, ami a nézőtérről nem látható? Kíváncsi rá, mi történik, mielőtt felmegy a függöny, vagy mi…