2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

A 7 LEGVESZÉLYEZTETETTEBB EURÓPAI ÖRÖKSÉG PROGRAM

A miskolci Herman Ottó Múzeum bekerült

Európa 11 legveszélyeztetettebb örökségi helyszínének körébe

A 7 Legveszélyeztetetteb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra, a kulturális és természeti örökség iránt elkötelezett civil társadalom európai hangja és az  Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyeztetebb európai örökségi helyszínt.

Európa 11 legveszélyeztetettebb műemléke és örökségi helyszíne 2023-ban:

A kiválasztás szempontjainak alapjául a fenti műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amivel napjainkban szembe kell nézniük. A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással bírtak a döntésre. Kiválasztási szempont volt továbbá a helyszín fenntartható fejlődést, valamint a helyi és szélesebb regionális közösségek közti békét és párbeszédet előremozdító, katalizáló jellege is.

A 11 veszélyeztetett örökséget egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi Tanácsadó Testület választotta ki. A 7 Legveszélyeztetettebb Program nevezéseit az Europa Nostra tagintézményei, társszervezetei, egyéni tagjai, valamint az Európai Örökség Szövetség tagjai nyújthatták be Európa-szerte.

Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A miskolci Herman Ottó Múzeum a reneszánsz építészet kiváló példája. 1560 és 1902 között református gimnázium működött benne. Az épületet a 18. században bővítették, és a 19. század végén neoklasszicista stílusjegyekkel felújították, majd a városi múzeum otthona lett.

Az 1920-as években az épületben a Borsod-Miskolci Múzeum és a város egyetlen közkönyvtára működött, Miskolc városa és Borsod vármegye közös fenntartásában. Ebben az időszakban az épület az értelmiség és a polgárság találkozóhelyévé, szellemi műhelyévé vált.

Annak ellenére, hogy 1951–1958-ban a magyar kormánytól műemléki védettséget kapott, az épület romlásnak indult, és vizesedik, falazata, nyílászárói, födémje, padlózata károkat szenved.

Miskolc közössége és önkormányzata tenni akar az épület megóvásáért, hogy az újra múzeumként és kulturális központként szolgálhassa a várost. Erőfeszítéseiket olyan helyi és országos együttműködők támogatták, mint a Miskolci Fotóklub Egyesület, a Magyar Cserkészszövetség, az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Lévay József Református Gimnázium. Az Európa 7 Legveszélyeztetettebb Műemléke 2023 programjára a Herman Ottó Múzeum tudományos titkára, Dr. Tóth Arnold nyújtotta be a jelölést.

A jelölő az épülettel kapcsolatos környezetbarát szemléletváltást javasolja, hangsúlyozza a múzeum kiemelkedő fontosságát a helyi közösség számára, és az épületfelújítási projekt révén rámutat a régió fenntartható turizmusának fejlesztési lehetőségeire.

A 7 Legveszélyeztetettebb program Tanácsadó Testülete így fogalmaz: „Központi elhelyezkedésénél és történelmi jelentőségénél fogva, a Herman Ottó Múzeum felújítása esetén újra kulturális központtá válhatna, és fontos szerepet játszhatna Miskolc város szellemi életében.”

Prof. Dr. Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető elnöke így nyilatkozott: Az előválogatottak listáján olyan műemlékek és örökségi helyszínek szerepelnek, amelyek különböző jellegű valós veszéllyel kell szembenézzenek. A helyi közösségek és civil szervezetek mélyen elköteleződtek kiemelkedő közös örökségünk megmentése iránt, de szélesebb támogatásra van szükségük. Ezért kérjük a helyi, regionális , nemzeti és európai érdekelteket, hogy egyesítsék erejüket az Europa Nostra tagszervezeteinek és partnereinek hálózatával az előválogatott helyszínek jövőjének biztosítása érdekében.”

Európa 7 Legveszélyeztetettebb Örökségi Helyszíne 2023 áprilisában derül ki.

 

A 7 Legveszélyeztetettebb Program

 

Az idén 10 éves 7 Legveszélyeztetettebb Program az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet közös projektje. A pályázatot az Európai Unió Kreatív Európa programja is támogatja. A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része. Figyelmet generál, független értékeléseket készít és cselekvési javaslatokat tesz, továbbá a veszélyeztetett örökség megmentésének érdekében egyeztetett tevékenység megvalósítására 10.000 euró anyagi támogatást is biztosít. Az esetek többségében a veszélyeztetett örökségi listára való kerülés is ösztönzően hat a szükséges állami és magántámogatások, finanszírozások mozgósítására.

Prof. Dr. Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető elnökének nyilatkozata: ”A 7 Legveszélyeztetettebb Program, amely összefogja az Europa Nostra kulturiális örökséggel kapcsolatos szakértelmét és érdekképviseleti tevékenységét, valamint az Európai Beruházási Bank Intézet műszaki értékelését és pénzügyi szakértelmét, idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Az Europa Nostra nevében szeretnék köszönetet mondani az Európai Beruházási Bank Intézete szakértőinek, szakembereinek és önkénteseinek a programban nyújtott odaadó, jelentőségteljes munkájáért, amivel hozzájárulnak a veszélyeztetett európai örökség megmentéséhez. 

Az Európai Beruházási Bank Intézet igazgatója, Shiva Dustdar így nyilatkozott: “Az EBB Intézete büszke arra, hogy vállvetve az Europa Nostrával a 7 Legveszélyeztettebb Programon keresztül részt vehet veszélyeztetett európai örökségi helyszínek megóvásában. A program immár 10 éve mozdítja előre a különböző partnerek és országok közti tudás- és tapasztalatcserét. Formájában innovatív, szándékában hasznos és rámutat a kulturális örökség kohéziós erejére, amely összeköti az európai embereket és közösségeket.”

Europa Nostra

Az Europa Nostra a civil társadalom európai hangja, amely elkötelezte magát a kulturális és természeti örökség védelmének előmozdítása mellett. Nem kormányzati örökségvédelmi szervezetek páneurópai szövetsége, amelyet állami szervek, magánvállalkozások és egyének hálózata támogat Európa több, mint 40 országában. Európa legnagyobb reprezentatív örökségi hálózata, amely szoros kapcsolatot tart fenn az Európai Unióval, az Európa Tanáccsal, az UNESCO-val és több nemzetközi szervezettel. Az 1963-ban alapított Europa Nostra idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.

Az Europa Nostra kampányokat folytat Európa veszélyeztetett műemlékeinek, örökségi helyszíneinek és tájainak megmentéséért, különösen a 7 Legveszélyeztetettebb Program keretében. A kiválóságot az Európai Örökségi Díjakon / Europa Nostra Díjakon keresztül ünnepli. Az Europa Nostra az európai intézményekkel folytatott részvételen alapuló párbeszéddel, és az Európai Örökség Szövetség koordinálása révén aktívan hozzájárul az örökséggel kapcsolatos európai stratégiák és szakpolitikák meghatározásához és végrehajtásához. Az Europa Nostra az Európai Bizottság által kidolgozott Új Európai Bauhaus kezdeményezés hivatalos partnere, valamint a regionális társelnöke az Európai és Független Államok Közössége Klíma Örökség Hálózatának.

Európai Beruházási Bank Intézet

Az Európai Beruházási Bank Intézetetet (EBB-I) az EBB-csoport (Európai Beruházási Bank és az Európai Befektetési Alap) hozta létre a társadalmi, kulturális és akadémiai kezdeményezések előmozdítására és támogatására az európai érdekelt felek és a nagyközönség körében. Ez az EBB-csoport közösségi és állampolgári szerepvállalásának egyik alappillére. További információ: http://institute.eib.org

Kreatív Európa

A Kreatív Európa az Európai Unió kulturális és kreatív szektort támogató programja, amely biztosítja és növeli azok Európa társadalmára, gazdaságára és életkörülményeire irányuló hatását. A 2021-2027-es pályázati ciklusban 2,4 milliárd eruó keretből támogatja az örökségi területen, előadó művészetben, szépműveszetben, a több tudományterületetet érintő művészetben tevékenykedő szervezeteket, kiadókat, film, TV, zene és videójátékok készítőit, több tízezer művészt és audiovizuális szakembert.

Papszerről szóló, a pályázatra készült videónk:

https://youtu.be/7Au8VyZo5XY

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek