2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Megmenekült a Hollywood felirat

Megmenekült a Hollywood felirat

Megmenekült a Hollywood feliratStílszerűen happy-enddel fejeződött be a Hollywood-felirat megmentésére szervezett nagyszabású adománygyűjtő kampány. Hugh Hefner nagylelkű adományával az utolsó pillanatban összegyűlt a 12,5 millió dollár (2,5 milliárd forint), amelyet péntekig kell átadni a felirat körüli 55 hektáros területet beépíteni szándékozó konzorciumnak a lelépés fejében. A filmváros kultikus jelképének megőrzésére létrehozott The Trust for Public Land alapítvány 5,8 millió dollárt (1 milliárd forint) kapott állami és helyi közalapítványoktól, a többit magánszemélyektől kalapozták össze.

 

A legbőkezűbb adakozók között volt több mozis és televíziós vállalat mellett a Tiffany & Co., de olyan világsztárok is a zsebükbe nyúltak, mint Steven Spielberg vagy Tom Hanks.

Hefner, a Playboy alapítója hétfőn tette le az asztalra a még hiányzó 900 ezer dollárt (180 millió forint).

A kérdéses területet 1940-ben vásárolta meg Howard Hughes, hogy házat építtessen rajta Ginger Rogersnek. Erre azonban nem került sor, és a filmmogul hagyatékát gondozók 2002-ben 1,7 millió dollárért (340 millió forint) eladták az ingatlant egy chicagói befektetőcsoportnak. A jelenlegi tulajdonosok, akik luxuslakásokat szántak a területre, kezdetben 22 millió dollárért (4,4 milliárd forint) akartak megválni tőle, ám később 12,5 millióban egyeztek meg a feliratvédőkkel.

Az álomgyár világhírűvé vált feliratát 1923-ban állították fel, és eredetileg a környék beépítését célzó, Hollywoodland elnevezésű ingatlanfejlesztést reklámozta, de a tervezett egy év után mégsem távolították el. Később Los Angeles város tulajdonába került, 1973-ban kulturális műemlékké nyilvánították.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek