2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A muskátliból csodálatos geránium illóolaj készül

A muskátliból csodálatos geránium illóolaj készül

A muskátliról (Pelargonium fajták) sokunknak elsőre az alpesi házak képe ugrik be azokkal a kedves erkélyekkel és ablakokkal, amelyekről – mintha kiapadhatatlan vízesés lenne – csak úgy omlanak a csodálatosan virágzó ágak.

Nos, amilyen gyönyörűséges ez a növény, annyira sokoldalú. Belőle készítik a Geranium illóolajakat. És nem is csak egyfélét. Szinte már a természet fura fintora, hogy ennyi „nehézséget” okoz, melyiket is válassza az ember lánya vagy fia a háromféle olaj közül. A Geránium olajokat a leghatásosabb harmóniateremtő olajok egyikeként említik.

True Geranium vagy Bolgár Geranium


A Balkán-félsziget magas- és középhegységeiben él az a kis évelő növény, a bolgár muskátli (Geranium macrorrhizum), amelynek leveleiből, virágaiból és gyökeréből vízgőz-desztillációval készítik Bulgáriában a Zdravetz, egészség néven is említett csodálatosan sokoldalú olajat.


Rengeteg növényt kell feldolgozni ahhoz, hogy kis mennyiségű olajat tudjanak kinyerni. Éppen ezért nem olcsó, és nem is igazán elterjedt még mifelénk ez a Geranium illóolaj. Pedig csodálatos terápiás tulajdonságokkal bír: hatásos a nők reproduktív rendszerének gyógyításában, belélegezve pedig enyhítheti a menopauza tüneteit.

Csökkenti a vérnyomást és stabilizálja a vércukorszintet. Kapilláris-erősítő, görcsoldó, antiszeptikus, antibakteriális és antimikrobiális. Antidepresszáns, növeli a kreativitást és mentális tisztaságot hoz.

Geranium Bourbon


Egy Madagaszkárról származó muskátlifajta (Pelargonium asperum) leveleiből és virágaiból vízgőz-desztillációval készül ez a finom, édes és lágyan rózsaillatú illóolaj. Aggódás és szomorúság idején egyensúlyteremtő és feszültségcsökkentő. Enyhíti a stresszes és a szorongásos állapotot, hangulatjavító.

Remek szer bőrproblémák kezelésére, minden bőrtípusra használható. Tónusjavító, összehúzó hatású, derűssé és ragyogóvá teszi a bőrt. Hidratál és segíti a faggyútermelés egyensúlyának megteremtését.

Ajánlják striák megelőzésére is. Sokaknál bevált a menstruációs panaszok és a menopauzás tünetek, valamint a szezonális allergia tüneteinek enyhítésében.

Geranium Egyptian


Testvérétől, a Geranium Bourbontól igazán „csak” az illata különbözteti meg ezt a friss, zöld, lágy illatú csodálatos illóolajat. Hatásukat tekintve szinte felcserélhetők egymással. Ez az olaj szinte minden bőrproblémára megfelelőnek bizonyult. Nyugtat, hűsít és harmonizál. Bőrhibákra, sebekre és hegekre bátran alkalmazható az előírt hígításban.

Ajánlják izom- és ízületi fájdalmak elűzésére. A hangulat és a hormonok szabályozására is bevethető, így a menstruációs panaszok ellen és a mindennapi élet feszültségei miatti stressz oldására is.

Egyensúly, stabilitás és nyugalom – ezeket a kulcsszavakat említik leggyakrabban ezzel az olajjal kapcsolatban. Érzelmi és energetikai elakadás esetén bátran alkalmazzuk./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek