2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Legfeljebb hat havi bérüket vehetik fel a távozó állami vezetők
Legfeljebb hat havi bérüket vehetik fel a távozó állami vezetők

Legfeljebb hat havi bérüket vehetik fel a távozó állami vezetők

Legfeljebb hat havi bérüket vehetik fel a távozó állami vezetőkLegfeljebb hat havi illetményüknek megfelelő juttatásra számíthatnak a kormányváltás miatt távozó állami vezetők, a tisztségüket három évnél rövidebb ideig betöltők három havi összegre jogosultak, míg a hivatalukat kevesebb mint egy éve elfoglalóknak nem jár juttatás. A Kormányszóvivői Iroda közölte, hogy a parlamenti kormánytöbbség 2006-ban fogadta el az állami vezetők – vagyis a miniszterek, államtitkárok, szakállamtitkárok – megbízatásának megszűnése esetén járó juttatások jelenlegi rendszerét.

Ezt megelőzően ugyanis a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat a szolgálati idejüktől függő, hat havi fizetésüket lényegesen meghaladó „lelépési pénz” illette meg. Ezen változtatott a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló négy évvel ezelőtt elfogadott törvény, amely szerinti az állami vezetőket sem végkielégítés, sem pedig felmentési idő nem illeti meg – áll a közleményben.

A szóvivői iroda hangsúlyozza, a „válságkezelő kormány” megalakulása után egyik első intézkedéseként 15 százalékkal csökkentette a miniszterek fizetését, így a távozásukkor járó juttatás is ennyivel alacsonyabb összeget tesz ki.

A kormány tagjai több esetben is jótékony célra fordították fizetésüket, valamennyi miniszter egyhavi fizetésével járul hozzá a Kríziskezelő Program működéséhez, Bajnai Gordon miniszterelnök is rendszeresen a program számlájára utalta kormányfői fizetését – mutat rá a Kormányszóvivői Iroda.

Megjegyzik: Bajnai Gordon jótékony célra ajánlja fel a távozáskor járó háromhavi juttatását, de Hiller István oktatási és kulturális miniszter is jelezte, hogy hasonló célra fordítja a távozásakor őt megillető összeget.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek