2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kálovics Anikó és Minczér Albert nyert Encsen
Kálovics Anikó és Minczér Albert nyert Encsen

Kálovics Anikó és Minczér Albert nyert Encsen

Kálovics Anikó és Minczér Albert nyert EncsenA Magyar Köztársaság idei Félmaratoni Futó Országos Bajnokságát – a Hernád Félmaraton keretében – április 18-án, vasárnap Encsen rendezték meg. A természet  kis híján megtréfálta a házigazdákat, hiszen a pálya útvonalának részét jelentő Hernádszentandrás végén, a  korábbi nagy esőzések miatt a Hernád folyó  a rajt előtti napon mintegy 50 méteres szakaszon  ellepte az utat, ami nagyon komoly fejtörést okozott a Daragó Lászlóné vezette szervező bizottságnak.  A helyiek, a kistérség példás összefogásának köszönhetően nagyon gyorsan cselekedtek és homokzsákokkal akadályozták meg a vizet abban, hogy ezen szakaszon maradjon. A nagyszabású viadal  rajtjáig minden probléma elhárult, így a háromszáznál is több sportolót számláló mezőnyt száraz aszfalt várta a 12 órája még kritikus szakaszon is. Némi túlzással mondhatjuk, hogy a Hernád Félmaratonnak maga a szeszélyes Hernád folyó is „behódolt”.

Nívós csatákban dőlt el

A ragyogó napsütéssel kísért rajtjelet dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Bratu László, Encs polgármestere adta meg, Erőss Zsolt, világhírű hegymászó jelenlétében. Mind a hölgyeknél, mind az uraknál igazán színvonalas küzdelemben döntötték el az érintettek az érmek sorsát. Előbbieknél a zalaegerszegi színeket képviselő, a nemzetközi utcai futóversenyeken is magasan jegyzett Kálovics Anikó klasszishoz méltó módon nyert. Az ezüstérmet a nyíregyházi Rakonczai Beáta érdemelte ki, aki éppen itt, Encsen, ezen a bajnokságon fejezte be hosszú és sikeres pályafutását. A bronzérmes nem más lett, mint a MISI SC kiválósága, Staicu Simona, aki 8 hónappal szülése után tért vissza újra az elitbe. Érdekesség, hogy ott volt a mezőnyben Csomor Erika, többszörös hosszú távú duatlon világbajnokunk is, aki az FTC színeiben, 1:17:58-as idővel a tisztes hetedik pozíciót harcolta ki

A férfiak küzdelmében nem sokkal a rajt után egy négyes élboly alakult ki, melynek tagjai közül a VEDAC-os Minczér Albertnek és a Micro SC-s Tóth Tamásnak sikerült ,,leráznia” két társát, a szentgotthárdi Koszár Zsoltot és a Bp. Honvéd SE versenyzőjét, Ott Balázst. Az utolsó négy kilométeren Minczér még tudott gyorsítani, 15-20 méteres előnye kitartott a célig, így ő örülhetett az abszolút elsőségnek és a magyar bajnoki címnek is.

A bruttó egymillió forint pénzdíjazású Hernád Félmaraton keretében rendezték meg a Pedagógus Félmaratoni Futó Országos Bajnokságot, a szenior félmaratont, továbbá a szintén közel háromszáz sportolót felvonultató Kismaratoni Futó Országos Bajnokságot is.

Félmaratoni érmes-mondatok

Kálovics Anikó: – Dublinban kellett futnom a mai napon , de mivel a gépem a vulkáni hamu felhő miatt nem indult, gyors döntés után nem volt kérdés, hogy Encsre jövök. Nagyon tetszett a verseny, a pálya, a rendezés. Kiváló edzés volt ez a bajnokság. A 10-15 km közötti szakasz nehéznek bizonyult számomra, mert én nem igazán kedvelem a ,,hegyeket”.

Rakonczai Beáta : – Nagyon örülök az előkelő második helyezésnek, hiszen hosszabb kihagyás után tértem vissza. A helyezés volt számomra a lényeg. Nem vertem ugyan nagydobra, de ez volt az utolsó versenyem, a búcsú. A civil életben új célokat tűztem ki magam elé, de babonából, egyenlőre még nem beszélnék róla.

Staicu Simona: – Boldog vagyok,  hogy dobogóra állhattam. Szülésemet követően edzek, edzek, de még nagyon fáradt vagyok. 66, 67 percet vártam magamtól, de sikerült túlteljesítenem. Szeptembertől, amikor is gyermekem betölti az egy éves kort és már csak kétszer kell felkelni hozzá éjszakánként,  nagy terveket szövögetek.

Minczér Albert: – Borzasztó kemény volt a futás, alaposan megviselt. Tóth Tamással próbáltuk a táv felénél dűlőre vinni  a dolgot, de nem jártunk sikerrel. A tavalyi ezüstérem után, alaposan megszenvedtem a győzelemért. Fő célom kijutni a szabadtéri Eb-re, ahol 3000 m akadályon szeretnék döntőt futni.

Tóth Tamás: – Miskolciként boldog vagyok, hogy megyénkben,  itthon tudtam ilyen jól eredményt elérni! 1,5 kilométerrel a vége előtt volt egy kis reménysugár, hogy nyerhetek, de Albert nem fáradt, jól bírta a hajrát is. 2-3 év sérüléssel, betegséggel teli  viszontagsága után kezdem visszanyerni a régi formámat.

Koszár Zsolt: – Én sajnos abszolút nem bírom az emelkedőket, így Perénél bizony le is szakadtam Albertéktől. 16 km után igyekeztem felzárkózni, de nem jártam sikerrel. Kissé csalódott is vagyok, mert jól ment a felkészülés, viszont hét közben egy légúti fertőzés akadályozott.

A Félmaratoni Futó ob végeredménye:

Férfi abszolút: 1. Minczér Albert (VEDAC) 1:05:29 óra, 2. Tóth Tamás (Micro SC) 1:05:34, 3. Koszár Zsolt (Vossen-Szentgotthárd) 1:05:48

Női abszolút: 1. Kálovics Anikó (Zalaszám-ZAC) 1:14:29, 2. Rakonczai Beáta (NYVSC-Nyírsuli) 1:15:23, 3. Staicu Simona (MISI SC) 1:15:45.

SZIS

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…