2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A királyi várban helyezték végső nyugalomra a lengyel elnöki párt
A királyi várban helyezték végső nyugalomra a lengyel elnöki párt

A királyi várban helyezték végső nyugalomra a lengyel elnöki párt

A királyi várban helyezték végső nyugalomra a lengyel elnöki pártKrakkóban számos lengyel és külföldi állami, politikai vezető és több tízezer gyászoló részvétele mellett ünnepélyes állami temetéssel helyezték örök nyugalomra vasárnap délután a repülőgép-szerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski elnököt és hitvesét, Mariát. A vulkáni hamufelhő miatt számos elnök, uralkodó, vezető államférfi mondta le részvételét a temetésen. A temetésre több mint 150 ezer érdeklődő gyűlt össze a krakkói főtéren és még két másik krakkói helyszínen, a Blonia réten és a Lagiewniki városrészben található Isteni Irgalom-székesegyház előtt, akik kivetítőkön követhették az eseményeket. Jelen volt viszont Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Václav Klaus cseh, Horst Köhler német, Ivan Gasparovic szlovák, Sólyom László magyar, Traian Basescu román és Viktor Janukovics ukrán elnök, továbbá Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke. Magyar részről jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, Martonyi János, a miniszteri tárca várományosa, akik gépkocsival érkeztek a temetésre.

A több tucat püspök részvételével tartott, koncelebrációs gyászmisét a krakkói főtéren, a Ryneken álló Mária-templomban Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezette. A gyászmisét eredetileg XVI. Benedek pápa személyes küldötte, Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja vezette volna, aki azonban a légi közlekedés nehézségei miatt nem érkezhetett meg Krakkóba. Szentbeszédét Józef Kowalczyk érsek, lengyelországi pápai nuncius olvasta fel.

Dziwisz bíboros köszöntő beszédében arról beszélt, hogy 70 évvel ezelőtt Katyn eltávolította egymástól a lengyel és az orosz népet, és az ártatlanul kiontott vérről szóló igazság eltitkolása lehetetlenné tette a sebek begyógyítását. A légikatasztrófa azonban előhívta az egyes emberekben és népekben rejlő jót. Az orosz emberek részéről tapasztalt együttérzés és segítség reményt nyújt a két nép közeledésére és kiengesztelődésére – mondta. Kifejezte óhaját, hogy ez a halál egyben legyen a kezdete a lengyel társadalmon belüli kapcsolatok erősödésének, a különbségek ellenére.

Angelo Sodano bíboros szentbeszédében, melyet Józef Kowalczyk érsek, apostoli nuncius olvasott fel, annak az óhajának adott hangot, bár Kaczynski áldozata hozzájárulna egy jobb egyesült Európa és világ építéséhez.

A gyászmise végeztével az elnöki pár koporsóit katonazenekar hangjai és harangszó mellett ágyútalpakon vitték a Wawelbe, ahol a Dziwisz érsek vezette gyászszertartás után a Wawel-székesegyház Ezüst Harang-tornya alatt lévő kriptában, közös alabástrom szarkofágban, Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam atyjának szarkofágja mellett a szűk család jelenlétében helyezték végső nyugalomra. A temetés után vasárnap estig itt róhatják le kegyeletüket az elnöki pár tisztelői.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…