2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

MalacTour – Végállomás vágóhíd

MalacTour – Végállomás vágóhídAz elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy kisteherautókban összezsúfolt sertéseket szállítottak hazánk útjain Lengyelországból Romániába. Minden esetben állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség.

Az elmúlt időszakban szinte mindennap fennakadt egy-két kisteherautó az Encsi Rendőrkapitányság járőreinek hálójában. Már öt olyan járművet vontak ellenőrzés alá, amelyek rakterében, két szinten, minősíthetetlen körülmények között szállítottak malacokat. Az állatok szűkösen, levegőtlenül, takarmány és folyadék nélkül voltak szinte egymásra halmozva.

Legutóbb, április 13-án az éjszakai órákban Szikszó belterületén állítottak meg a járőrök egy kívülről is túlsúlyosnak látszó kisteherautót. A ponyva alatt megdöbbentő látvány fogadta a rendőröket. A raktérben, annak megosztásával, alul és felül mindösszesen 62 sertést találtak összezsúfolva.

 

Tranzit állatkínzás

Mindegyik esetben a járművek külföldi állampolgárságú sofőrje az állatokra vonatkozó állatorvosi igazolással, szállításukra, sőt még a beszerzésük igazolására szolgáló okiratokkal sem rendelkeztek. Továbbá mindegyikük Lengyelországból akarta Romániába szállítani az állatokat.

 

A rendőrök a járművek beszállítására, lefoglalására, és az állatok megfelelő helyre történő szállítására, illetőleg az ügyben ilyenkor szükséges állategészségügyi hatóságok értesítésére haladéktalanul intézkedtek. Az állategészségügyi hatóságok a jogszabályok értelmében az állatok kényszervágását rendelete el.

 

A gyanúsítottakkal szemben az Encsi Rendőrkapitányság állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást, amelyeket gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítással tervez befejezni. Eddig három ítélet született a bíróság mindegyik esetben 3 hónap szabadságvesztésre ítélte a külföldi állampolgárokat, amelyeket egy évre felfüggesztett a taláros testület.

 

Sorozatos sertés sértések:

 

A 83-as

A Magyar-Szlovák államhatár honi szakaszán az Encsi Rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés során megállítottak egy kisteherautót április 9-én a hajnali órákban. A jármű rakterében két szinten, összesen 83 darab disznó volt összezsúfolva. A francia-magyar állampolgárságú sofőrt és utasát előállították az Encsi Rendőrkapitányságra.

 

A 99-es

Egy nappal korábban, április 8-án szintén a 3-as autópálya Hernádvécséhez közeli szakaszán vontak ellenőrzés alá az Encsi Rendőrkapitányság járőrei egy másik kisteherautót a kora esti órákban. A járműben két szinten és szintén minősíthetetlen körülmények között szállítottak 99 darab malacot. A román állampolgárságú sofőrt szintén előállították az Encsi Rendőrkapitányságra.

 

A 63-as

A két esetet megelőzően még március 15-én a Közbiztonsági Háló program keretében Szikszó belterületén a járőrök egy zárt puttonyos kisteherautót ellenőriztek. A ponyva alatt megdöbbentő látvány fogadta a rendőröket. A raktérben, annak megosztásával, alul és felül mindösszesen 63 sertést találtak összezsúfolva.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek