2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

ZsÖK programajánló október 5–12.

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. október 5–12. közötti kiemelt programjait, és csatolom a részletes, minden eseményt tartalmazó heti programnaptárunkat elérhetőségekkel!

Pirogránit estek* Szívárnyék – Pilinszky János két hangon
Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs estje
Időpont: október 6. 19.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar
Közreműködik: Szabó Balázs dalszerző-énekes, a Szabó Balázs Bandája zenekar vezetője és Vecsei H. Miklós, színművész
Egyedi hangvételű, szuggesztív és szubjektív előadás két eleddig csak ebben az előadásban összeállt kiváló színpadi előadó közreműködésével. Mindketten kötődnek Pilinszkyhez; mindketten a maguk módján feldolgozták a hozzájuk közel álló verseket, prózákat; most itt ennek az előadásnak a kedvéért összefűzik őket. Hangban és dalban, énekben és gitárban, brácsán. Finom szálakon kapcsolódik, néhol duetté is érik a szöveg, annak tematikus szövete; különleges csendekkel, és ha kell éles hangokkal „kényszerít magunkba fordulni”. Nem bánt, nem tolakszik a szöveg, a dal; feltesz egy felhőre, vagy egy madár szárnyára és elröpít a végtelenbe; majd a végére finoman visszaenged a Földre; közben előadó és befogadó bejárja a poklot és a Mennyországot. Pilinszky a 21. század, Magyarországán.
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/pirogranit-estek-szivarnyek-pilinszky-janos-ket-hangon

Grecsó-Hrutka Tandem: Első évre fecske
Időpont: október 8. 19.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem
A szívmelengető énekelt verseken túl megmarad a személyesség is: megrázó, felemelő és könnyed családi történetek szólítják meg egymást és a dalokat. Mint egy olyan családi asztalnál, ahol három-négy generáció élvezi az együttlét örömét, és a régi adomák után dalt kíván a szív.
Egy olyan kiváló dalszerző, énekes-zeneszerzővel, mint Hrutka Róbert, aki színészlemezek tucatjai, és lélekemelő filmzenék után most az akusztikus, játékosan rusztikus, mégis érett oldalát mutatja meg.
És a mai középgeneráció kiemelkedő írójával, Grecsó Krisztiánnal, aki évtizedek után talált vissza az énekelt darabok segítségével a vershez, de aki ezen az estén sem hűtlen kedves formájához: a meséléshez.
Első évre fecske: lemezbemutatós, mesélős est, több mint egy koncert. Személyesebb, mint a színház.
https://www.pmh.hu/programok/grecso-hrutka-tandem-elso-evre-fecske

Zsolnay Színház*Chuck Palahniuk: Túlélő
Időpont: október 11. 19.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78
Mikrofonpróba. Egy, kettő, három. Talán működik. Nem tudom. Hogy hallasz-e, még azt se tudom. De ha hallasz, akkor figyelj. Ha figyelsz, akkor rátaláltál arra a történetre, amiben minden csődöt mondott. Ez a 2039-es járat fedélzeti adatrögzítője. Fekete doboznak hívják, bár narancssárga, és a belsejében van egy végtelenített huzal, ami mindent megőriz, ami hátramaradt. Na, te most ráleltél erre a történetre…” A Harcosok klubja szerzőjének, színpadra eddig még sosem adoptált, újabb horror-szatírája. A Túlélő főhőse egy zuhanó repülőgép pilótafülkéjében meséli el történetét a fekete doboznak. A „Lenni vagy nem lenni” kérdéskör sajátos körbejárása. Egy féktelen, szuicid akció, melyhez a fogyasztói társadalom, a tömegkultúra, a vallási biznisz és a civilizáció összes agyréme vezetett.
Varga Ádám monodrámája Chuck Palahniuk Túlélő című könyve nyomán.
https://www.e78.hu/programok/zsolnay-szinhaz-chuck-palahniuk-tulelo

Rúzsa Magdi – Ég és föld
Időpont: október 12. 19.00
Helyszín: Kodály Központ
A koncertek különlegessége, hogy régi és új dalai teljesen új hangszerelésben szólalnak meg, igazi zenei csemegét nyújtva.
Magdit állandó zenekara kíséri (Závodi Gábor – billentyűk, Sántha Gábor – gitár, Hoffer Péter – dobok, Kovács Barnabás – basszusgitár, Kozma Norbert – gitár)
https://www.kodalykozpont.hu/programok/ruzsa-magdi-eg-es-fold

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek