2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség

Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség

Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért SzövetségA Tokaj-hegyaljai borvidék szőlész és borász egyesületei, szakmai szervezetei felelőséget érezve a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Helyszín egyetemes világörökségi és természeti értékeinek megőrzéséért, valamint annak értékalapú vidék-, társadalom- és gazdaságfejlesztéséért, létrehozták a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetséget.

 

A Szövetség alapító tagjai a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a Tokajvinum Hungaricum Egyesület, a Tokaji Bormívelők Társasága, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, a Tokaji Borbarátnők Társasága, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület.

A Szövetség tevékenységének alapdokumentumai: az UNESCO Világörökségi Egyezménye (kelt: 1972.); az 1985. évi 21. törvényerejű rendelet, amellyel a Magyar Köztársaság csatlakozott az UNESCO Világörökségi Egyezményhez; az UNESCO Világörökség Bizottság 26COM 23.13 számú határozata; amely alapján a Tokaj Történelmi Borvidék Kultúrtáj felkerült a Világörökségi Listára (kelt: 2002.); valamint A Magyar Köztársaság Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökség Kezelési Terve (kelt: 2003.).

A Szövetség elsődleges feladatának tekinti

   1. az együttműködés kialakítását a borvidék önkormányzataival, kistérségeivel, civil szervezeteivel, vállalkozóival és a megyei önkormányzattal az egységes Tokaj-hegyaljai Vidékfejlesztési Stratégia kialakítása érdekében, azzal a céllal, hogy a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Helyszín az országos területrendezési politikában világörökségi, borászati, turisztikai gazdasági övezetként jelenjen meg.

 

   2. a borvidék világörökségi borvidéki fejlődését segítő jogszabály alkotási folyamatok támogatását (pl. a világörökségi törvény megalkotása);

 

   3. együttműködés kialakítását hazánk többi világörökségi helyszínével, valamint a többi világörökségi borvidékkel a közös érdekek eredményesebb képviselete érdekében.

 

      A Szövetség nyitott, ahhoz a közös célok elfogadása esetén más, nem csak szőlészeti és borászati természetes és jogi személyek is csatlakozhatnak. A Szövetség az ügyvivői feladatok ellátásával 2012. június 30-ig Dr. Takács Andrást bízta meg. 

 

További információk:

Dr. Takács András

ügyvivő

Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség

tel.: 06 20 458 73 32

e-mail: takacs.andras2@chello.hu
 

kelt: Tokaj-Hegyalja, 2009. június 15.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…