2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Miskolc Város Bora 2010

A Miskolc Város Bora című versenyt kétévente rendezik meg szabályos borverseny keretek között a megyeszékhelyen, ahol kiválasztják a város legjobb borát több kategóriában is.  Az idén április 17-én mérkőzhetnek meg a termelők a címért.

Az idén harmadik alkalommal rendezik meg Miskolcon a város bora kiválasztására alkalmas rendezvényt. A verseny lebonyolítására 2006-ban került sor először, és azóta kétévente küzdenek meg a bortermelők egymással.  A szőlő, valamint a borkultúra hosszú időn keresztül jellemezte Miskolcot, valamint az ezzel kapcsolatos kereskedelem fontos ága volt a város gazdaságának. Ezt a hagyományt és történelmi borkultúrát szeretnék a szervezők feleleveníteni és visszaállítani a versennyel. Az idei borversenyt a miskolci illetőségű István Nádor Borlovagrend szakmai irányításával és segítségével az önkormányzat rendezi április 17-én. A megmérettetést egy borátvételi nap előzi meg 16-án, amikor besorolják a különböző nedűket.

Az idén módosítások is várhatóak a programban, hiszen nem csupán két kategóriában lehet nevezni, ahogyan az elmúlt esztendőkben: a szokásos vörös és fehér borkategóriák mellett, külön jelentkeznek a borkülönlegességek. Így díjazzák a félédes, édes, száraz és félszáraz borokat is. A zsűri az eredményeket egy százpontos skálán értékeli majd, amiben a nagy arany fokozatot elérőknek minimum kilencvennégy pontot kell teljesíteniük – Miskolc városát ugyanis csak a nagy arany fokozatot elérő bor képviselheti.
Az idén a zsűri döntéshozatalában is változás történt, hiszen a bíráknak nem kell feltétlenül aranyérmet hirdetniük, ha a nevezettek között nem találnak olyat, amelyik elérné az általuk elvárt színvonalat.

A versenyre nevezni csak a Bükki borvidéken, és a Tokaj – Hegyalján termesztett szőlőből készült borokból lehet. A versenyszabályzatot és a nevezési lapot Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Kulturális és Vendégforgalmi Osztályán lehet átvenni, vagy emailban lekérhető a kultur@miskolcph.hu címen. Nevezni április 12.-ig lehet.
A Miskolc Város Bora címet elnyerők jutalma az, hogy két teljes éven keresztül viselhetik a város bora címet és kitűntetést, ezen kívül egy-egy díszes diploma és serleg. A nyertes borok termelői mindaddig feltüntethetik palackjukon az elnyert címet, amíg az el nem fogy.

Vajtó László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…