2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Belépett a designágazat európai szakmai szervezetébe a Magyar Divat & Design Ügynökség

Belépett a designágazat európai szakmai szervezetébe a Magyar Divat & Design Ügynökség

Mintegy 25 tagország 50 szakintézménye szerepel a brüsszeli székhelyű, 1969-ben alapított szervezet tagjai között

A Magyar Divat & Design Ügynökség belépett a design szövetségeket tömörítő európai szakmai szervezetbe, az idén ötvenéves BEDA-ba (The Bureau of European Design Associations – Európai Designszövetségek Irodája). Mintegy 25 tagország 50 szakintézménye szerepel a brüsszeli székhelyű, 1969-ben alapított szervezet tagjai között, amelynek célja a design szakmai intézményei, társadalmi szervezetei, innovációs központjai, oktatási intézményei közötti összeköttetés kiépítése, valamint a szakmai érdekek képviselete az Európai Unió intézményrendszerében.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) hivatalosan tagja lett a design ágazat európai szakmai szervezetének, a BEDA-nak– az új tagokat a BEDA éves közgyűlésén jelentették be ünnepélyesen május 17-én. Az európai országok designszervezetei közül idén csatlakozott még a szervezethez a Latvian Design Centre, (Litvánia) Estonian Design Centre (Észtország), House of Design Management and Innovation (Szlovénia), Gdynia Design Centre (Lengyelország) és a Lille-Design (Franciaország).

A BEDA célja a design szakmai intézményei, társadalmi szervezetei, innovációs központjai, oktatási intézményei közötti összeköttetés kiépítése, valamint a szakmai érdekek képviselete az Európai Unió intézményrendszerében. Legfontosabb feladatai közé tartozik a formatervezés elősegítése és alkalmazása, a vállalatok körében a design használat előnyeinek megismertetése, valamint a design mindennapi életünkre gyakorolt pozitív hatásának a népszerűsítése.

„A folyamatosan változó világunkban az emberiség egyre több és egyre komplexebb problémával szembesül. A design egy agilis és kreatív szemléletet hoz magával, amely segít a globális kihívások megoldásában, Európa pedig profitálhat a design hozzájárulásából. A BEDA közgyűlésén megválasztott új tagok multidiszciplináris szakértelme tovább erősíti a képességünket, hogy megfelelő válaszokkal szolgálhassunk a kor kihívásaira” – mondta Päivi Tahkokallio, a BEDA elnöke.

„Óriási megtiszteltetés a magyar divat és design számára, hogy egy ilyen nívós és nagy múltú szakmai szervezet tagja lehet. A BEDA-nak hatalmas szerepe van abban, hogy a politikai döntéshozók egyre inkább fontosnak tartják a designt, a formatervezést annak érdekében, hogy az európai ipar még versenyképesebb legyen. Több szempontból is követendő példának tartjuk a szervezet munkásságát, és sokat tanulhatunk a BEDA eddigi szakmai tevékenységéből, így különösen fontos számunkra a tagság” – fogalmazott Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az MDDÜ kiemelt célja, hogy Magyarország legyen a divat és design régiós központja, illetve, hogy a magyar tervezésű termékek nemzetközi szinten is elismertek legyenek, növelve ezáltal az országimázst. Ennek érdekében folyamatosan újabb fejlesztéseket indítanak a kreatív ipar felvirágoztatására. Többek között a szakma jeles képviselőinek bevonásával végzett piackutatás eredményeként egy olyan divat és design mentorprogramot alakítottak ki, amely megfelelően rezonál a szektor különböző kihívásaira. Ezek mellett az ügynökség folyamatosan igyekszik jelen lenni nemzetközi szinten is, népszerűsítve ezáltal a magyar tervezők munkáját. Ennek eredményeként Magyarország jelen volt már a milánói divathéten, a londoni biennálén vagy a szintén milánói designhéten is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek