2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
A Jobbik is tiltakozik - A Tesco válaszol

A Jobbik is tiltakozik – A Tesco válaszol

A Jobbik is tiltakozik - A Tesco válaszolA Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete azért fordul a Munkaügyi Bírósághoz, mert a Tescónál ugyanazzal a munkaszerződéssel rendelkező, ugyanabban a munkakörben dolgozók bére jelentősen eltér attól függően, hogy az ország mely területén működik az áruház.

Az európai uniós jog, az egyenlő bánásmód elvéről szóló 2000/78/EK sz. irányelve s a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 111. számú egyezménye megtiltja a hátrányos megkülönböztetést a foglalkoztatás és a munkavégzés minden területén, de a hazai törvények is lehetőséget biztosítanak jogorvoslat kezdeményezésére.

A Tesco egyre több visszaélést követ el a magyar termelők ellen is, hiszen a hírek szerint jövőre szlovák beszállítóktól vásárolja meg a magyar termékeket helyettesítő árukat, ezzel is nehezítve a kis- és közepes vállalkozások létét.

A Jobbik véget fog vetni annak a gyakorlatnak, hogy egyes multinacionális cégek gondolkodásának és üzleti felfogásának középpontjában kizárólag a profit maximalizálása áll, figyelmen kívül hagyva az emberi és társadalmi körülményeket.- írja a Jobbik honlapján Lugosi Józsefné a Jobbik Munkaügyi Kabinet nevében.

 

A Tesco válasza

Megkeresésünkre az áruházlánc kommunikációs igazgatósága az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz.:

„A Tesco Globál Áruházak Zrt. Magyarország legnagyobb privát munkáltatójaként országszerte közel 22 000 dolgozót alkalmaz. Évente közel 2 000 új munkahelyet teremtünk, mellyel nemcsak az egyének szintjén javítjuk az életkörülményeket, de az ország gazdasági fejlődését is segítjük a befizetett adók és járulékok által. Sőt, csak az elmúlt karácsonyi időszakban további 800 fő számára biztosítottunk szezonális munkalehetőséget, akik közül 600-an ma is alkalmazásban állnak!

A Tesco számára működése minden területén, így az alkalmazotti jogviszonyok terén is, alapvető a törvényi, jogszabályi megfelelés. A hatályos hazai és nemzetközi elvárásoknak a vállalat mindenkor maximálisan eleget tesz.

Hasonlóképpen alapelv az egyenlő bánásmód is. Sőt, kifejezetten figyelünk arra, hogy azok számára is munkalehetőséget teremtsünk, akik elhelyezkedése különösen most, a globális válság idején még nehezebb. Így, országszerte alkalmazunk megváltozott munkaképességű kollegákat; az ő beilleszkedésüket speciális programmal is segítjük. Rajtuk kívül vannak nyugdíjas munkatársaink, de lehetőséget nyújtunk részmunkaidős foglalkoztatásra is, ha az valakinek az életviteléhez jobban illeszkedik. Továbbá közel 1 000 tanulót és több mint 200 kisgyermekes, GYES mellett dolgozó hölgyet alkalmazunk.

Az egyenlő bánásmód elvéből fakadóan, természetszerűen, nemtől és bármilyen hovatartozástól függetlenül kapnak munkatársaink azonos feladatért, telephelyen belül, azonos bért. Ez mindenki számára nyílt és átlátható rendszer.

A meglévő bérkülönbségek oka, hogy a Tesco, a nemzetközi és hazai kiskereskedelmi gyakorlatnak megfelelően, minden telephelyén az adott munkakörnyezethez igazodóan nyújt versenyképes béreket.

Fontos megemlíteni, hogy a Tesco a bérfejlesztések és a béren kívüli juttatások terén is mind a 22 000 alkalmazottja számára ugyanazt nyújtja. Az elmúlt években pl. jelentős befektetést tettünk, és egyes munkatársak bére 10, de akár 20 százalékkal is emelkedett. 2009-ben, amikor a válság hatásait mindenki erőteljesen érezte, a Tesco a piaci átlagot meghaladó mértékben növelte a béreket. Ezen túlmenően pedig a béren kívüli juttatások esetében az adójogszabályokból eredő negatív hatásokat is átvállalta a cég, így a kollegák idén is ugyanolyan mértékű egészségpénztári hozzájárulást, vagy étkezési jegyet kapnak, mint tavaly. 2010-től továbbá a munkatársak számára évi négy alkalommal biztosít a Tesco 10%-os vásárlási kedvezményt is.

Mint az ország egyik legnagyobb munkáltatója, a Tesco az elmúlt 15 évben folyamatos kapcsolatban állt a szakszervezetek képviselőivel. A dolgozók érdekeit szolgáló javaslataikat a lehetőségekhez mérten mindig figyelembe vette, a párbeszédre való nyitottságot pedig mi sem támasztja alá jobban, mint, hogy önálló munkakör létezik kifejezetten az érdekképviseletekkel való együttműködésre, kapcsolattartásra.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek