2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Összefogtak az ellenzéki pártok a Budakeszi választókerületben

A Pest megye 2-es számú országgyűlési választókerületben úgy döntött hat ellenzéki párt, hogy összefog az októberi önkormányzati választásokra.

Mint hírportálunk is előzetesen beszámolt róla, az ellenzéki pártok az oktatás kérdéseiről rendeztek vitafórumot Budakeszin. Az esemény elején a szervezők bejelentették, hogy a Pest megye 2-es számú országgyűlési választókerületében összefogtak az ellenzéki párzok: az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum. Már hónapok óta tartanak a közös megbeszélések, az oktatásról szóló fórum is a hat ellenzéki párt közös munkájának az eredménye. A választókerület mind a 17 településén közösen fognak indulni az októberi önkormányzati választáson, és szándékaik szerint mindenhol csak egy jelölt áll majd a kormánypártok aspiránsaival szemben.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, az esemény főszervezője és házigazdája arra kérte a kerekasztal meghívott beszélgetőpartnereit, hogy fejtsék ki véleményüket az oktatás helyzetéről, a szükséges irányváltásokról és az új elképzelésekről. A beszélgetés résztvevői több körben beszéltek elképzeléseikről. Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-lista vezetője, Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese és Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a legtöbb dologban egyetértett, érzékelni lehetett, hogy ezek az emberek és pártjaik nem először találkoztak.

Természetesen voltak kisebb viták is, például arról, hogy Mátyás király születési dátuma mennyire fontos a napjaink alapismereteiben. Azonban a legégetőbb kérdésekben eléggé közeli álláspontok hangoztak el. A teljesség igénye nélkül szóba került az oktatás minőségének javítása, az arra fordítandó költség nagysága és annak előteremtése. Ezzel kapcsolatban a tanárok és oktatók fizetésének jelentős emelése. Szintén támogatták a gondolatot, hogy az elmaradt térségekben illetve a hátrányosabb helyzetű diákokkal foglalkozó pedagógusok plusz külön juttatásokat is kapjanak. A legfontosabb vélemények között a már megszerzett tudás folyamatos bővítésének szükségessége, a felsőfokú tanulmányokat folytatók létszámának jelentős emelése és a szakképzés modernizálása is szerepelt. Külön foglalkoztak a részvevők a kormány azon tervével, amely szerint 2020-tól csak idegen nyelvű vizsgával lehetne bekerülni a felsőoktatásba. Ezt kivétel nélkül mindegyik hozzászóló kifogásolta, elsősorban a felkészülési idő rövidsége, másodsorban a nyelvi képzés erős hiányosságai miatt. Ezzel kapcsolatban Szél Bernadett kérésére felszólalt a Diák Parlament jelen lévő képviselője is.
Kertész Z István/kép: Szél Bernadett fb. oldal

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…