2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Közösségépítő programokkal népszerűsítik a szakáldi Barka Farmot

Praktikus tudnivalókkal fűszerezett élménydús hat programot szervez a napokban átadott szakáldi falusi vendégháza népszerűsítésére a Miskolci Autista Alapítvány. A tudatos környezetfejlesztés jegyében ökokertész tanácsadással egybekötött palánta és magbörzét tartottak az új házban, melyet mintegy hatvanmillió forintos beruházással létesített a szerveződés. Az első rendezvényen néhány fontos kerti elem is helyére került. Így épült tavacska, gyógynövényspirál és komposztáló.
Bohus Viktória, a Miskolci Autista Alapítvány projektvezetője nyitotta meg a programsorozatot, melyet F. Nagy Zsuzsanna ökológiai növénytermesztő, a Zöld Kapcsolat Egyesület képviseletében vezetett be a szelíd növényvédelemhez kapcsolódó előadásával a hagyományos és újszerű eljárásokról, komposztálásról és praktikus ismeretekről. A magfogás tudományáról Kiss Dorottya, a MAGHÁZ Közösségi Hálózat tagja beszélt. Többek között arról esett szó, milyen nehéz újra teremteni a rég elveszett ősi tudást, amit gyermekeik már nem tanultak meg eleiktől. A magfogás ezek közül való, hisz sok figyelmet igényel. Így nem mindegy mikor szedünk magot, hogyan, miként tároljuk és rendszerezzük, hogyan óvjuk a penészedéstől, károsodástól. A börzés csere-bere, zsákbaMAgvaCSKA várta a közönséget és az egyéni tapasztalatok megosztására is lehetőség kínálkozott!

A nagy hideg ellenére a friss tudásanyaggal felvértezett csoport a nap hátralévő részében a vendégház körül serénykedett. A fogyatékkal élő gondozottak és önkéntes munkások segítségével megalapozták a kerti tavacskát, gyógynövényspirált építettek bontott téglából és helyére került a komposztáló keret.  Közben pedig remek illatok inspirálták a dolgozókat, szabad tűzön kruplilángos készült és sült tök.

A gasztronómiáé lesz a főszerep a következő eseményen november 28-án a Barka Vendégházban Szakáldon. Falusi disznótorra és kolbásztöltő bemutatóra készül az alapítvány. A vendégek tetszés szerint részt vehetnek a feldolgozás folyamatában, a darabolásban, hurka és kolbásztöltésben, tepertősütésben, amit aztán a közönség meg is ehet. Közben alternatív programok is zajlanak, így lesz íjászkodás és kutyabemutató. A programsorozat a GINOP-5.1.3-16-2017-00188 pályázat támogatásával valósul meg.

07.16

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek