2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Yerres-ben

A Párizsi Magyar Katolikus Misszió, a Párizsi Magyar Intézet és a Párizsi „Magyar Ház” Egyesület szervezésében a hétvégén megrendezték Yerres városában a hagyományos II. Rákóczi Ferenc emlékünnepélyt.

Az ünnepi esemény kezdetén szentmisét tartottak szombaton a Yerres-i Saint Honest templomban, ezt követően a megemlékezők a Rákóczi emlékmű terén gyűltek össze. A köszöntőket és a kulturális műsort követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a nagyságos fejedelem szobránál.

A megemlékezésen részt vett Károlyi György, Magyarország franciaországi nagykövete, Lengyel Zita konzul, Olivier Clodong, Yerres polgármestere, Yerres önkormányzatának képviselő-testülete és a Yerres-i Veteránok Szövetsége.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlést Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Szegedi Judit és Aros János a közgyűlés tagjai, valamint dr. Kovács János megyei főjegyző képviselte.

Török Dezső beszédében elmondta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés képviseletében évről évre érkezik küldöttség Yerres-be, az egykori Grosbois-ba, mivel összeköti nemzeteinket II. Rákóczi Ferenc életútja, tisztelete. Igaz keresztény, magyar hazafi és európai léptékben gondolkodó államférfi volt, aki tántoríthatatlanul küzdött a magyar nemzet jogainak és szabadságának a visszaszerzéséért. Személyes életét is alárendelte a nemzeti ügynek. Ehhez igyekezett nemzetközi támogatókat, szövetségeseket is szerezni. Így került kapcsolatba a XIV. Lajos által fémjelzett Franciaországgal, amelynek köszönhetően a kuruc szabadságharc bukása után emigrációjának egyik jelentős állomása lett Grosbois.

Az emlékünnepélyt követően Lazik Zoltán, Oroszlány polgármestere és Olivier Clodong, Yerres polgármestere szándéknyilatkozatot írtak alá a két város közötti testvérvárosi szerződés megkötéséről, kapcsolataik bővítéséről. Lazik Zoltán és Nagy Csaba, az Oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke ennek kapcsán magyarországi látogatásra hívta meg az előkészítés érdekében a francia partnereket  A szándéknyilatkozat elsősorban a közművelődés, a kultúra, a sport és a gazdaság területén irányoz elő szoros együttműködést.
Vissza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek