2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az önpusztulás szélén

Sötét jövőnek nézünk elébe a Frontvonalak sorozat szerint. A második rész reménytelennek és szinte lehetetlennek tűnő alaphelyzettel indít: a kormányok továbbra is hadakoznak egymással a bolygók, csillagok kolonizálása miatt, az emberek lázadnak és éheznek a végletekig túlnépesedett Földön.

Mindeközben sokkal nagyobb és fenyegetőbb veszéllyel voltak kénytelenek szembesülni, hiszen a galaxis peremén idegen fajok jelentek meg abból a célból, hogy módszeresen eltöröljék az emberiséget. Ennek ellenére utóbbi képtelen félretenni, illetve abbahagyni a hatalmi harcokat és a népirtást.

Időben nagyjából öt évvel járunk később a Felderítők végén történtekhez képest. A helyzet rengeteget romlott, az Észak-Amerikai Nemzetközösség hadserege jelenti a stabilitás és rend az utolsó bástyáját. Andrew Grayson és társai egy új, magasan fejlett technológiával rendelkező fajjal veszik fel a harcot, amivel párhuzamosan a Kínából és Oroszországból megalakult állam és az Észak-Amerikai Nemzetközösség továbbra is hadban állnak egymással. A fölény már rég a múlté, amelyet helyét a kétségbeesés veszi át.

Az alapsztori egyszerű koncepcióra épül, és nem bonyolít semmit túl: túlélésről és többfronton vívott csatákról, háborúkról szól, miközben az emberiség a szakadék szélén táncol. A Felderítők mélyebben beleás a Frontvonalakban már felmerült drámai alapkérdésbe: van bármi, amiért érdemes és értelmes harcolni, tudva azt, hogy az emberi faj megérdemli a sorsát, amelyet az idegenek mérnek, illetve mérni készülnek rá?

Az első részben az események képkockaszerűek, egyik rossz dolog követi a másikat; emellett sok-sok szereplőt és cselekményelemet ismerünk meg (ami önmagában nem baj, hiszen ez a sorozatok sajátja), a befejezés pedig hiányérzetet hagy maga után. Ezzel szemben a másodikban a történések sűrítettek, a csatajelenetek erőteljesek, az akció egyenletesen adagolt. A dinamika e változtatásával Kloos nemcsak meglepetést okozott, hanem még érdekesebbé és izgalmasabbá tette a sorozatot, és így nem tudhatjuk biztosra, hogy mit tartogat a harmadik részre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…