2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Hulla hullák közt

Egyedi, az Egyesült Államokra jellemző, hogy a rendőrségi nyomozásokat támogató törvényszéki antropológia és orvostudomány „farmokat” működtetnek kutatóintézeteikben, ahol emberi hullák oszlásának folyamatát vizsgálják. Angela Marsons ezt a témát ragadta meg, és a Halálos játék különlegessége abban is rejlik, hogy nem ezen, hanem az európai kontinensen, Angliában játszódik, ahol nincsenek ehhez hasonló létesítmények.

Az író nem teketóriázik: rögtön beledob minket akciódús történések tengerébe – gyakorlatilag feleszmélni sincs időnk. Ráadásul a nyomozást is izgalmasabbá, színesebbé teszi, hogy a csapat kiegészül egy entomológussal, egy törvényszéki antropológussal és egy archeológussal. Kim Stone nyomozó és csapata ugyanis látogatást tesz a Westerley-i orvostudományi kutatóintézetben, hogy megnézzék, az orvosok hogyan tanulmányozzák, miként bomlanak le emberi testek különféle (éghajlati) környezetekben és körülmények között. Észreveszik, hogy a farmnak új „lakóik” vannak, egy nő azonban élve megússza.

A sztori helyszíne tehát elég bizarr, amit az író Kim iszonyodásán keresztül érzékeltet, vagy azáltal, hogy a helyszíni leírások rövidek, tömörek a nyomozó szemszögéből. Visszatér pár ismerős szereplő is, „próbára” téve Kim kapcsolatait. Egész életét másoktól elzárkózva élte, beleértve a csapatát is. Az előző részben nyitott a párkapcsolat felé, amely azonban soha sem lesz gyümölcsöző. Most szembe kell néznie mások iránti ellenérzéseivel, általánosan és konkrétan a férfi felé. A főszereplő erős és konok alkat, aki az igazságszolgáltatás érdekében a határait feszegetve bármeddig képes elmenni (olykor túl messzire is), még akkor is, ha mindenki más ellenzi – ez igen tiszteletre méltő tulajdonság. Mindemellett éleseszű, jók az ösztönei; a gyerekkorában elszenvedett nehézségek természtesen nyomot hagytak benne – de végtére is, ami nem öl meg, az erősít.

A regény története dinamikusan működik; Marsons a fordulatok időzítésére remekül ráérzett, és bizony képes behúzni az ovasót a csőbe a végkifejlettel. A gyilkosságok pszichológiai háttere – vagyis egy egyén sérült pszichével mi mindenre képes –  pedig nagyon érdekfeszítő. Érdemes a Kim Stone sorozatot elölről kezdeni, hiszen a hősnő jellemfejlődése ekkor válik érthetővé és érzékelhetővé.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek