2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Helsinki Bizottság vezetőit német emberi jogi díjjal ismerik el

A tekintélyes Pro Asyl Alapítvány emberi jogi díját idén Kádár András Kristóf és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökei vehetik át. A legnagyobb német civil menekültügyi szervezet elismerését a Majna-parti Frankfurtban adják át holnap.


A Pro Asyl azzal indokolta a két magyar jogvédő elismerését, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a folyamatosan romló körülmények ellenére is következetesen kiáll a jogállamiság és az emberi jogok védelmében. A német alapítvány különösen fontosnak találta a Helsinki Bizottságnak a menekülők jogvédelméért folytatott áldozatos tevékenységét. A magyar civil szervezet ingyenes jogsegélyt biztosít menedékkérőknek a menedékjogi eljárásban, míg a már védelemben részesítetteknek pedig a családegyesítésben segít.

Az 1989-ben alapított és a két mostani díjazott, Kádár András Kristóf és Pardavi Márta által 11 éve irányított egyesület az emberi méltóságot védelmezi a jog és nyilvánosság eszközével. Segítséget nyújt menekülők mellett fogvatartottaknak, hatósági erőszak és önkény áldozatainak, valamint a magukért vagy közösségükért kiálló és ezért meghurcolt polgároknak is.

A Pro Asylt 1986-ban Jürgen Micksch lelkész alapította, és a legtekintélyesebb menedékjogi civil szervezetnek számít Németországban. Az ötezer euróval járó emberi jogi díját 2006 óta ítéli oda elsősorban a menedékjog területén tevékenykedő, példamutató személyeknek. Érdekesség, hogy az első elismerést is a Magyar Helsinki Bizottság aktuális vezetője vehette át, akkor Kőszeg Ferencet illette a díj. Azóta egyházi személyeket, újságírókat, jogászokat és civil aktivistákat jutalmazott a Pro Asyl. Tavaly egy evangélikus lelkésznőt, Doris Otminghaust és egy zsidó hitközségi vezetőt, Wolfgang Seibertet tüntették ki. Mindketten kiutasított menekülőket fogadtak be és részesítettek egyházi azíliumban, védelemben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek