2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Made in Gypsistan – harmadik alkalommal rendezik meg a kulturális fesztivált a borsod megyei mélyszegény községekben

Made in Gypsistan – harmadik alkalommal rendezik meg a kulturális fesztivált a borsod megyei mélyszegény községekben

Idén is várja a csereháti településeken élő hátrányos helyzetű fiatalokat az Utcaszínházi Alkotóközösség nyári alkotótábora. A közös munkát immár harmadik alkalommal a Made in Gypsistan elnevezésű fesztivál zárja augusztus 4-én és 5-én, ahol a fiatalok bemutathatják a közös munkából született produkciókat, valamint két különleges színházi előadás is várja a helyieket.

 

Az Utcaszínházi Alkotóközösség által jól ismert hátrányos helyzetű településeken, pályázati forrásoktól függően évek óta több korosztály vesz részt színházi módszereken alapuló foglakozásokon. Több száz helyi fiatal és önkéntes dolgozik együtt színházi technikákat eszközként használva a társadalmi és az egyéni fejlődés segítésére. A tematikában kiemelt szerepet kap az életpálya tervezése, így a résztvevők művészeti formákon keresztül gondolkodhatnak saját jövőjükről. A tervek között szerepel, hogy a fesztiválra készülő előadásokat a tanévben pályaválasztási témanapok keretében a helyi oktatási intézményekben be is  mutassák a fiatalok.

 

Az idei évben önerőből, jelentős pályázati forrás nélkül szerveződik a Made in Gypsistan fesztivál. Az idei évben Kázsmárk, Felsővadász, Homrogd, Méra és Szakácsi/Lak fiataljai vesznek részt a nyári táborban, így ezeken a településeken mutatják majd be az elkészült előadásokat is a fesztivál két napja alatt. Emellett két meghívott produkció, valamint filmvetítés is szerepel a programban.

 

A különösen magas művészi színvonalon dolgozó erdélyi színházi műhely, a Shoshin hozza el szabadtéri gólyalábas előadását, amelyet Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor rendeztek. A Fekete Bika és más történetek című előadás a mesék világába kalauzolja el nézőit, ahol alkalom nyílik a találkozásra, hogy lássuk egymást, megosszuk élményeinket ismerősök és ismeretlenek, felnőttek és gyerekek, idősek és fiatalok.

 

Az Utcaszínházi Alkotóközösség két éve készült Érinthetetlenek című előadásának felújítása is szerepel a fesztiválprogramban. Várnai Balázs rendezése nyolc csereháti fiatal és két cirkuszművész találkozása. Az életképeket felvillantó pillanatfelvételekben a kistelepüléseken szocializálódó fiatalok vágyai, élményei, kommentjei kapnak teret, cserébe ők egy pár órára elfoglalják a települések köztereit, és bekapcsolódnak a hétköznapjaikat élők világába. Az előadást eddig mindenhol nagy sikert aratott.

 

Idén egy régi terv is valóra válik: a művészeti események mellett foglalkoztatási és oktatási projekteket kért fel a bemutatkozásra az Utcaszínházi Alkotóközösség. A civil összefogással született programok elsősorban a települések felnőtt lakosságához szólnak, számukra mutatnak új utat, lehetőséget, amelyekkel élni tudnak. A legszegényebb települések lakói életkörülményeinek javításán számos civil szervezet dolgozik, mint az Igazgyöngy, a Dr Ámbékár iskola, a Brazilok stábja, az Autonómia Alapítvány számos innovatív projekt értelmi szerzője, a Kiút program csepegtetet öntözésű uborkatermesztői, vagy a Saját Színház projekt. A cél, hogy ezeket bemutatva megmutatkozzon az az erő, amelyet ezek a szervezetek közösen képviselni tudnak.

 

A programokról naprakész információt találnak az Utcaszínházi Alkotóközösség facebook oldalán.

 

Előzmények:

2013-ban indult el az EXCEPT (Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices) Művészeti Akadémia Szakácsiban, amelynek keretében közel 40 fiatal művész mélyíthette el tudását a közösségi színház elméleti és gyakorlati módszereiben. A programra Bolíviától a Távol-Keletig számos országból érkeztek színházi szakemberek. A 2015-ig tartó projekt folytatásaként 2016 augusztusában Szakácsiban rendeztek újra Nyári Akadémiát. A két hetes programban olyan neves művészek, tanárok, szociális munkások és önkéntesek vettek részt, akik elkötelezettek a pedagógiai és közösségi célú előadó-művészetek iránt. A program 2017-ben is folytatódott, 8 ország 40 színházi szakembere találkozott a Nemzetközi Nyári Akadémián, a második Made in Gypsistan fesztiválon pedig négy helyszínen színházi előadások, koncertek várták az érdeklődőket.

 

Miért pont színház?

A kultúrától és a világtól elzárt hátrányos helyzetű településeken egészen más küldetése van a színháznak, mint a nagyvárosokban. Itt olyan eszközökre van szükség, amelyek képesek felszínre hozni a közösséget akár tudat alatt foglalkoztató témákat – a művészetet, a játékot, mint gyakorlatot kínálja fel számukra a program. A művészeti alkotás szakértelmét, mint egyfajta speciális, gyakorlati tudást hasznosítják a szakemberek, alkalmassá téve a csoportokat előadás létrehozására egy „fellépés” erejéig.

 

Az Utca-Szak által alkalmazott improvizatív színház többek között erre alkalmas – a művészet itt egyfajta terápiás funkciót tölt be, mely a résztvevők számára rálátást kínál a társadalmi és az egyéni fejlődés akadályaira és lehetőségeire. Nem mellesleg, a programba bevont fiatalok nyitottabbá, magabiztosabbá válhatnak, új szemszögből látják saját szerepüket a világban, például saját identitásukat, és a többségi társadalom tagjaihoz fűződő kapcsolataikat. A program hatására sokan maradtak meg az iskolarendszerben, jónéhányan a középiskolát is elvégezték. Van, aki a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozik fodrászként, de az fiatalok első generácójának tagjai között ma szociális gondozók, szakácsok, autószerelők, női szabók, könyvelők, pékek, még készenléti rendőrök is akadnak de talán általánosan elmondható, hogy eredményesen kűzdenek meg a munkaerőpiac és a nagyvárosi szocializáció kihívásaival.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…