2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • 3-ból 1 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett

3-ból 1 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett

Ugyanakkor minden második magyar szeretne egy háztartási robotot
Valószínűleg mindenki emlékszik még az amerikai Jetson család jövőben játszódó történetére, ahol Rosie, a robot segítette a família mindennapjait. Ma még ugyan az űrben nem alapítottunk új kolóniát, de a technológia érezhetően átszőtte egész életünket. Az ismert műszaki cikk áruház friss felméréséből* kiderült, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek többsége nem fél a robotoktól, és azt is várja már, hogy a robotika találmányai az orvoslásban is széles körben elérhetőek legyenek. Az önvezető autókban azonban a megyében lakóknak csak alig harmada bízna meg, de az is tény, hogy ma már az olyan mindennapos háztartási gépek nélkül, mint a mosógép vagy a hűtőszekrény elvesznénk a világban. De mi derült még ki? Íme, a cég friss tech felmérésének eredményei!

A nélkülözhetetlen technológia
Annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint a válaszadóknak még alig 15%-a rendelkezik okostelefonnal vezérelhető eszközökkel (pl.: izzósor, lámpa, hangszóró vagy öntözőrendszer), érezhetően nem tudunk már a technológia nyújtotta előnyök nélkül létezni. A legtöbben hűtőszekrény és mosógép nélkül már el sem tudják képzelni az életüket, de a cég felmérése szerint közel minden második Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mobiltelefon, laptop, tablet vagy porszívó hiányában sem jutna egyről a kettőre. Érdekes, hogy a férfiak (84%) jobban hiányolnák a mosógépet, mint a nők (67%), a porszívóhoz viszont inkább a nők ragaszkodnak (51% vs 32%). A jövőre nézve pedig nem árt azt is tudni, hogy 10-ből 4 nő örülne egy őrző-védő robotnak, minden negyedik férfi azonban inkább egy beszélgető robotra vágyik. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lakók közel 40%-a ezzel szemben egy ablakpucoló robotnak örülne.

Ember és robot két jó barát
Vagy azért, mert annyi dolgunk van, vagy egyszerűen ennyire lusták lettünk, ki tudja, mindenesetre a felmérés rámutatott, hogy minden második magyar örülne, ha lenne egy olyan robotja, ami segít a háztartási munkákban. Ezzel a borsod-abaúj-zempléniek többsége is így van, akik azt is várják már, hogy a robotika legújabb találmányai, mint például a robotkéz mindenki számára elérhetővé váljanak az orvoslásban. Az önvezető autóban azonban a megyében az országos átlagnál picit többen bíznának meg, viszont a helyiek tizede gondolja csak úgy, hogy teljesen rendben lenne, ha robotok is oktatnának gyerekeket.

Én, a robot vol. 2?
Annak ellenére, hogy a technológia már az életünk része, a válaszadók több mint 30%-a fél a robotoktól, minden negyedik ember pedig úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett. Utóbbival 3-ból 1 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei is egyetért, és közel ennyien úgy vélik, hogy a legtöbb, ember által végzett munka helyettesíthető gépekkel. Emellett a megyében élők fele elismeri, hogy az intelligens asszisztensek (például a hanggal vezérelhető internetes keresők és mobilos szoftverek) tulajdonképpen a modern kor poloskái.
*A felmérés 942 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 márciusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek