2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Kiemelkedő eredmény: 60 intézmény részvételével zárult idén az Egészségesen az iskolapadban!

Kiemelkedő eredmény: 60 intézmény részvételével zárult idén az Egészségesen az iskolapadban!

Mohácsi, gyöngyösi és budapesti iskolák osztoznak az egymillió forint összdíjazáson

Bár megközelítőleg minden második kisiskolás napi rendszerességgel fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, 30 százalékuk legalább hetente eszik valamilyen egészségtelen ételt, cukros üdítőket pedig még ennél is gyakrabban fogyasztanak – derül ki a Lidl Magyarország, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmai támogatásával végzett kutatásából. A felmérésre a hazai általános iskolák számára kiírt, Egészségesen az iskolapadban! pályázat keretében került sor.

A mohácsi Meixner Ildikó Gyógypedagógiai Intézmény Tedd, Edd, Add! című vitaminszobra nyerte el idén a Lidl Magyarország Egészségesen az iskolapadban! országos pályázatának első díját, a második helyezett a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola lett. Az áruházlánc a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával idén harmadik alkalommal írta ki a hazai általános iskolák számára edukatív versenyét. Az intézmények ezúttal egy, a tanulóik által készített, zöldségekből és gyümölcsökből álló alkotással, valamint az alapanyagokban rejlő vitaminféléket és azok élettani szerepét is bemutató vitamintérképpel nevezhettek.

Az elkészült szobrokra a Lidl Magyarország Facebook oldalán a közönség is szavazhatott. A legtöbb, összesen 4039 like az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola Egészséges (É)trend című alkotására érkezett. Az intézmények ma vehették át az első, második helyezettnek járó 500.000Ft, és 300.000Ft, valamint a közönségdíjast illető 200.000Ft értékű Lidl vásárlási utalványt.

A verseny során az iskolások szülei kitöltöttek egy, a fiatalok étkezési és mozgási szokásait vizsgáló kérdőívet  is. A több mint 3700 válasz alapján a gyerekek 53 százaléka fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt napi rendszerességgel, ugyanakkor a fiatalok 30 százaléka legalább hetente eszik valamilyen egészségtelen ételt, cukros üdítőket pedig még ennél is gyakrabban fogyasztanak (46% heti rendszerességgel, 13% naponta). A fiatalok 35 százaléka ül napi 1-2 órát a számítógép előtt, 11 százalék 2-3 órát, további 4 százalékuk pedig még 3 óránál is többet. A televízió előtt hasonló arányban töltik az idejüket a gyerekek. „A válaszokból kiderül, hogy a gyermekek fele a WHO által ajánlott napi 400 gramm mennyiségnél is kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt. Sajnos e korosztály minden negyedik tagja többlet-testtömeggel bír; az egészséges táplálkozás erősítése körükben ezért nagyban hozzájárul a későbbi krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez” – mutat rá Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek